'Gemeente overlegt al met de wijken over het grondwater'

Algemeen

DELFT – "Wij overleggen al met de wijkverenigingen in Delft over alles wat het grondwater betreft. Op 20 april is er nog een gezamenlijk beraad geweest. We hopen dat de verenigingen die informatie doorgeven aan de bewoners in hun wijk. Bovendien zullen we alle gegevens open en transparant op de website zetten."

Door: Henk de Kat

Dat heeft wethouder Stefan Brandligt deze week in het stadhuis gezegd tijdens het 'Delfts Kwartiertje'. Hij reageerde daar op vragen van ChristenUnie, D66 en Stadsbelangen over diverse publicaties in Delft op Zondag rondom de voorgenomen oppomp-afbouw van diep grondwater op het Gistfabriek-terrein. Ook reageerde hij op ingezonden brieven hierover van jurist Teeuwen en Spoorsingel-bewoners.
CU-vertegenwoordiger Leen de Graaf noemde het gemeentelijk plan voor pompreductie 'zorgvuldig', maar hij stelde ook dat het een project is met onzekere kanten. "Want niet uit te sluiten is dat woningbezitters, ondanks alle goede voorbereidingen, toch problemen zullen ervaren door stijging van grondwater. Onze fractie vreest dat een huiseigenaar dan waarschijnlijk met lege handen staat. Je kunt je hiertegen ook niet verzekeren."

Stroppenpot
Doet de gemeente er daarom niet wijs aan een stroppenpot te vormen, vroeg De Graaf zich af: Niet zozeer voor uitbetaling van claims, maar voor eventuele gedeeltelijke schade-compensaties, 'uit solidariteit' met gedupeerden, en ook om juridisch getouwtrek te voorkomen? Ook haalde de CU'er een oproep aan van Spoorsingel-bewoners, die menen dat het pompafbouw-proces op het Gist-terrein te ingewikkeld is voor een stad als Delft ('zie de gasproblemen in Groningen') en daarom beter kan worden overgedragen aan het rijk.
Op dit laatste ging Brandligt niet in. Wel op de brief van grondwaterwet-deskundige Teeuwen, die in deze krant had gepleit voor tijdig overleg met de stadswijken over benodigde drainage-maatregelen, om juridische conflicten met bewoners te vermijden. "Maar overleggen doén we al", stelde de wethouder.
Tijdens het vragenkwartiertje met de raad herhaalde Brandligt zijn uitspraken in het interview met hem vorige week in Delft op Zondag, dat de effecten van minder grondwater pompen op het oude Gist-terrein 'in het niet zullen vallen' bij de gevolgen van twee andere verschijnselen: heftiger regenbuien door klimaatverandering, en het geleidelijk wegzakken van sommige stadsdelen die op veen zijn gebouwd.
Maar voor eventuele claims vanwege echte schades ('dat is wat anders dan wateroverlast') heeft de gemeente een bedrag in reserve, aldus Brandligt. Met de buurtvertegenwoordigers is ook besproken hoe schadeclaims zo eenvoudig mogelijk kunnen worden ingediend, zei hij.
Op vragen van D66-raadslid Pieter Stienstra antwoordde de wethouder dat de wijkverenigingen ook zijn geïnformeerd over alle normen waarmee vergelijkend wordt gekeken naar gegevens van peilbuizen en naar metingen van een satelliet die om de elf dagen de hoogteverschillen van de Delftse bodem en belangrijke gebouwen in kaart brengt. Brandligt voegde daaraan toen dat er nog aan wordt gewerkt om de meest recente grondwaterstanden van alle buizen in de stad, die voor iedereen te volgen zijn op internet (wareco-delft), binnenkort actueler in beeld worden gebracht dan nu – met een vertraging van zes maanden – het geval is.