Detail van het werk 'Geen woorden maar daden', dat René Jacobs schilderde vanwege de verloren kampioenswedstrijd van zijn club.
Detail van het werk 'Geen woorden maar daden', dat René Jacobs schilderde vanwege de verloren kampioenswedstrijd van zijn club. Foto: René Jacobs

Kunstenaar schildert deceptie van verloren kampioenswedstrijd van zich af

Algemeen

Beeldend kunstenaar René Jacobs heeft de teleurstelling over de verloren kampioenswedstrijd van zijn favoriete club Feyenoord van zich af geschilderd. De volstrekt machteloze indruk die het elftal van Feyenoord afgelopen weekend maakte heeft zich vertaald in de al even moedeloze figuur die in dit schilderij aan de aftrap is verschenen. Hij probeert fier overeind te staan maar zijn schouders verraden een andere taal.

Ook het legioen lijkt hem in de steek te hebben gelaten. Alleen zijn moeder staat langs de lijn, geflankeerd door twee boodschappentassen van de Albert Hein. Donkere wolken pakken zich samen. Nog eenmaal probeert de voetballer zijn moed te verzamelen maar de gelaten blik verraadt al dat hij er zelf ook niet meer in gelooft. Het maakt een uitermate sullige indruk. Het wordt een onmogelijke opgave beseft hij zelf ook.

René Jacobs is opgegroeid in Rotterdam en is zijn hele leven al Feyenoord-supporter. Hij zegt zich juist zo goed te kunnen identificeren met die club uit Rotterdam Zuid omdat ze zo schitterend kunnen verliezen. In zijn eigen woorden: "Die geknakte droom in het zicht van de finish is verpersoonlijking van het leven zelf. Juist dat maakt van Feyenoord de mooiste club van Nederland."

Het kunstwerk is komende weken te bezichtigen in de etalage van zijn galerie op de Nieuwe Langendijk 10 in Delft. Ook zal het werk te zien zijn tijdens zijn tienjarig jubileum op zondag 11 juni. Mocht Feyenoord aanstaande zondag de titel mislopen dan mag het schilderij weg voor de halve prijs.

Galerie de Kunstkop is de galerie en het atelier van René Jacobs. Iedereen is welkom om over zijn schouders mee te kijken terwijl hij aan het werk is. De galerie is geopend donderdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur en op afspraak.

Meer informatie: www.galeriedekunstkop.nl