In de Havenstraat in de wijk Hof van Delft bevindt zich al een rij ondergrondse bakken voor allerlei soorten afval: het nieuwe idee van ‘omgekeerd inzamelen’. (foto: Henk de Kat)
In de Havenstraat in de wijk Hof van Delft bevindt zich al een rij ondergrondse bakken voor allerlei soorten afval: het nieuwe idee van ‘omgekeerd inzamelen’. (foto: Henk de Kat)

Buurgemeenten zadelen Delft op met nog hogere kosten Avalex

Algemeen

DELFT – De gemeente Delft is deze week pijnlijk verrast door een onverwachte zet van vijf buurgemeenten in Haaglanden. Die willen dat de stad in 2018 nog meer gaat meebetalen aan het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval door de firma Avalex.

Door: Henk de Kat

Deze nieuwe ontwikkeling veroorzaakte donderdagavond beroering in de Delftse gemeenteraadsvergadering. Daar meldde wethouder Lennart Harpe (VVD, afvalbeleid) dat de vijf andere partners in het Avalex-bestuur (Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar) eerder op de dag samen ineens tot een kostenverdeling besloten, die extra nadelig gaat uitpakken voor Delft. De wethouder zei tegenover de gemeenteraad geen genoegen te kunnen nemen met de actie van de vijf gemeenten. Hij gaat nu klagen bij de provincieleiding van Zuid-Holland en bovendien juridisch advies inwinnen.

Financiële problemen
Afvalbedrijf Avalex, bestuurlijk beheerd door zes Haaglanden-gemeenten, kampt al jaren met financiële problemen. De kosten nemen nog toe door een nieuw gezamenlijk plan om 'omgekeerd' te gaan inzamelen. Dit houdt in dat de bevolking nog actiever moet meewerken aan scheiden van afval, om te bereiken dat zoveel mogelijk grondstoffen kunnen worden hergebruikt. In Delft wordt hier komend jaar mee gestart in twee proefwijken, Hof van Delft – waar al een beginnetje is gemaakt – en Harnaschpolder.
Om deze nieuwe inzamelingsaanpak te kunnen financieren en ook om Avalex van oudere problemen te verlossen, betaalt de stad komend jaar 9,95 miljoen euro mee aan de bedrijfsvoering van het regionale, aan de Schieweg gevestigde afvalbedrijf. Dat is een stuk meer dan in 2012 het geval was. Toen bedroeg de Delftse bijdrage 7,6 miljoen euro. Het is ook ruim 800.000 euro meer de 9,1 miljoen euro die Delft dit jaar bijdraagt. Bovendien is het 180.000 euro meer dan de Avalex-bijdrage waarvan in de onlangs vastgestelde stadsbegroting voor 2017 nog werd uitgegaan.

Maar deze nieuwe kostenverhoging is toch acceptabel, stelde de wethouder donderdagavond in de raad. Delftenaren gaan hierdoor komend jaar ook niet meer betalen dan gepland. "Het zal voorlopig geen gevolgen hebben voor de afvalstoffenheffing in 2017. We dekken deze extra bijdrage uit de algemene middelen", zei Harpe.

Hij was echter bepaald niet geamuseerd door de manoeuvre van de vijf andere Avalex-gemeenten, die donderdagochtend in de jaarlijkse begrotingsvergadering van het afvalbedrijf plotseling samen besloten dat Delft vanaf 2018 een nog groter financieel aandeel moet leveren. De Delftse gemeenteraad deelde donderdagavond in grote meerderheid Harpe's verontwaardiging hierover. Via een motie werd besloten dat een onderzoek wordt ingesteld naar wat de stad nu zou kunnen gaan doen. Daarbij wordt ook de mogelijkheid bekeken van uittreden uit de Avalex-organisatie.

Voor Onafhankelijk Delft (OD), Stadsbelangen en het CDA was dit reden tot een oproep om nu dan ook, al is het maar voorlopig, af te zien van die proef-invoering van 'omgekeerd inzamelen'. De Wit van OD noemde het van de gekke om daarvoor kosten te maken, terwijl er zoveel onzeker is, ook over die wijze van inzameling zelf. Wethouder Harpe wilde er komend jaar toch mee beginnen. Het overige deel van de raad steunde hem daar in.