Paul Wolve gebruikt de gereedschappen in de crea-ruimte voor één van zijn klusjes voor de Lange Keizer, de nieuwe eigenaar van Buurthuis Onder de Schie. (foto: Jesper Neeleman)
Paul Wolve gebruikt de gereedschappen in de crea-ruimte voor één van zijn klusjes voor de Lange Keizer, de nieuwe eigenaar van Buurthuis Onder de Schie. (foto: Jesper Neeleman)

Buurthuis Onder de Schie verandert nog weleens van beheerder en eigenaar, maar blijft altijd een buurthuis

Algemeen

DELFT – Het is zomer, maar er gebeurt genoeg. Verhalen liggen voor het oprapen, alleen moet je er wel naar op zoek – en jezelf uitnodigen. Dus gaat Delft op Zondag deze zomer voor de rubriek 'onverwacht bezoek' onverwacht op bezoek. Deze week deel 5: Buurthuis Onder de Schie.

Deze 'huiskamer voor de buurt' aan de Rotterdamseweg maakte afgelopen jaren roerige tijden mee. Na de oprichting, bijna dertig jaar geleden, werd het gerund door de buurt. Toen kwamen de welzijnsorganisaties Breed Welzijn Delft, die namens de gemeente de regie overnam. Diezelfde gemeente besloot in 2012 buurthuizen af te stoten, want: te duur. Elke wijk mocht nog één buurthuis. Onder de Schie viel buiten de boot.
Buurtbewoners voorkwamen dat dit buurthuis moest sluiten. Ze namen het over, maar konden de hoge huur nauwelijks betalen. En toen kwam er redding uit onverwachte hoek: Kinderopvang De Lange Keizer kocht het pand en creëert hier nu haar hoofdkantoor. Het pand blijft haar huiskamerfunctie echter behouden. De klei- en eetclubjes kunnen verder waar ze gebleven waren. Alleen het biljart moest het veld ruimen.
Als we donderdagmorgen langskomen, treffen we echter geen typische buurthuis-perikelen aan. De stoelen staan op de tafels, twee mannen met Oost-Europees accent klussen onverstoord verder. Op de achtergrond, achter gesloten deuren, klinkt geluid van spelende kinderen. Dan verschijnt Irma van Dijk. Ze doet de administratie voor De Lange Keizer en bevestigt wat we al zagen. Het is rustig. Het pand wordt echter al maanden verbouwd, legt ze uit. "Er ligt een nieuwe vloer, het hele pand wordt opgefrist", vertelt ze. Als de verbouwing en de zomervakantie achter de rug zijn, wordt het ongetwijfeld weer drukker, verwacht ze.
Even later verschijnt Channa Degreef, beheerster van het buurthuis. Ze legt uit dat het hier vijf dagen per week van 07.30 uur tot 18.00 uur open is voor iedereen die maar binnen wil lopen. De boekencollectie bevindt zich vanwege de verbouwing in het invalidentoilet. "Maar als die boeken er weer zijn, komt hier wel weer meer leven in de brouwerij", verwacht ze. "De meeste activiteiten liggen nu, vanwege de zomervakantie, stil. Wel hebben we om de twee weken om donderdagavond een eetclubje: 'Buurtrestaurant schuif 's aan'. Hartstikke gezellig." De samenwerking tussen De Lange Keizer en de buurt heeft volgens Degreef vele voordelen. Zo profiteert de buurt van de verbouwing die door de kinderopvangorganisatie wordt bekostigd, blijft het buurthuis in stand en kunnen door de bijzondere combinatie bruggen worden geslagen tussen twee groepen: ouders met kinderen en de doorgaans wat oudere buurthuisbezoekers. "Afgelopen tijd hebben we veel verbouwd, maar we merken de laatste tijd wel meer aanloop en aanmeldingen. Heel leuk. Ik denk dat we hier samen een mooie toekomst tegemoet gaan."

'IK WAS 60, WIE WIL JE NOG?'

Dan stapt Paul Wolve binnen. Zijn eerste zorg is of we al koffie hebben gehad. Vervolgens checkt hij of het de twee klusjesmannen nog aan iets ontbreekt. Zelf is Wolve ook een soort klusjesman. Als er op één van de vijftien locaties van De Lange Keizer iets moet worden gemaakt of gerepareerd, komt hij in actie. "Ik heb 34 jaar bij TNO Bouw gezeten, maar drie jaar geleden was het daar plots over en sluiten voor me. Ik moest weg." Wolve vroeg zich plots af wat de toekomst nog ging brengen. "Ik was 60 jaar. Wie wil je dan nog?" Via een kennis kwam hij bij De Lange Keizer terecht. "Soms heb je een kruiwagen nodig. Uiteindelijk heb ik maar veertien dagen zonder werk gezeten." Het bevalt hem uitstekend. Wolve verricht allerlei klusjes, vervoert kinderen naar een boer in Schipluiden en gaat soms mee met uitstapjes. "Zo was ik laatst mee naar het museum. En daar word ik dan nog voor betaald ook, haha. En die kleintjes noemen we opa Paul. Geweldig. Ik vind het heerlijk om hier, in Buurthuis Onder de Schie, te komen en te werken. Waar heb je nou zo'n ruimte waar je zo lekker kan rotzooien als hier. Nergens toch?"

'HET WAT EEN GOEDE ZET'

Paul Wolve woont al jaren in Den Hoorn, waar hij nog 250 wedstrijden in de hoofdmacht van de plaatselijke SV speelde. In de jaren '80 woonde hij echter enkele jaren in Delft, vlakbij de plek waar we nu zijn. "Toen kregen de jongens uit de buurt hier timmerles", weet hij nog. Momenteel bevinden we ons op een plek waar vooral met klei wordt geknutseld. Een stukje vliering is recent verzwaard zodat het 't gewicht van twee keramiekovens kan dragen. "Ik denk dat het goed is dat de dames van De Lange Keizer hier in zijn gesprongen. Het was een goede zet om hier het hoofdkantoor te vestigen. Zo'n buurthuis en een kinderopvang is een mooie combinatie."