De Delftse Frédérique (links) is samen met haar vader Willem (rechts) een enthousiaste zwerfvuilraper.
De Delftse Frédérique (links) is samen met haar vader Willem (rechts) een enthousiaste zwerfvuilraper.

Zwerfvuilrapers zorgen voor een schone stad!

Algemeen

DELFT - De Delftse Frédérique is een enthousiaste zwerfvuilraper. Tijdens een wandeling met haar vader Willem nam ze een keer haar afvalgrijper mee, waarna Willem zo enthousiast werd dat hij sindsdien hetzelfde doet in Amstelveen! Beide gebruiken de HelemaalGroen app en voelen zich daardoor verbonden met vele ‘opruimcollega’s’ in het land.

Het liefst houdt Frédérique groene delen van Delft schoon zodat vogels, padden en kikkers geen afval om zich heen hebben. Als ze op een drukke plek bezig is vertelt ze geïnteresseerden graag over zwerfvuilrapen. Met verschillende rapers uit haar buurt begon ze de Delftse Jutters, die via een appgroep en Facebook opruimafspraken met elkaar maken. Met steun van het Ondernemersfonds Delft kochten de Jutters hesjes met hun logo en twee peukenzuigers! Via Duurzaamheidscentrum De Papaver faciliteert de gemeente; grijpers en ringen zijn daar beschikbaar via Supporters van Schoon. Onlangs werkten de rapers van de Delftse Jutters met De Papaver samen bij een ontgroeningsactiviteit van studenten. 

Welkom
Frédérique ziet graag dat aannemers en bouwbedrijven meer maatregelen nemen om afval niet in de natuur te laten waaien. Ideaal zou zijn dat iedereen zorgt voor een schone omgeving. “Of je nu je eigen straat schoonhoudt of samen met andere wilt opruimen, wees welkom bij de Delftse Jutters!”

HelemaalGroen
De gemeente Delft telt inmiddels al 57 deelnemers bij HelemaalGroen. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. De app maakt de afgelegde route zichtbaar op de kaart van Nederland. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land op www.helemaalgroen.nl.