Tom Denie is met zijn zesentwintig jaar een unicum als voorzitter. "Maar voor mij is het niet meer dan normaal dat ik iets doe voor de club waar ik al van jongs af aan zo ontzettend veel plezier beleef." (foto: Roel van Dorsten)
Tom Denie is met zijn zesentwintig jaar een unicum als voorzitter. "Maar voor mij is het niet meer dan normaal dat ik iets doe voor de club waar ik al van jongs af aan zo ontzettend veel plezier beleef." (foto: Roel van Dorsten)

‘Het is een eer om voorzitter van zo’n mooie club te mogen zijn’

Algemeen

SCHIPLUIDEN – Anderhalve maand geleden legde Leo van Beurden, de voorzitter van VV Schipluiden, de toekomst van de roemruchte Schipluidense VV in handen van een nieuwe voorzitter. Op het eerste gezicht niets bijzonders, ware het niet dat de nieuwe preses aan de Tiendweg slechts 26 jaar oud is.

Door: Alphons de Wit sr. 

Leo van Beurden had al eerder aangegeven dat het tijd was voor verjonging binnen de vereniging”, legt de kersverse voorzitter Tom Denie uit. “Secretaris Mike de Blij informeerde of ik er eens over wilde nadenken om Leo op te volgen. Vanaf dat moment ben ik in gesprek gegaan met mensen binnen de vereniging om te inventariseren wat ik allemaal zou kunnen verwachten en wat er van mij gevraagd zou gaan worden. Ik heb vanaf de F-jes bij de club gespeeld en ik heb er heel veel plezier beleefd. Het stond voor mij allang vast dat ik iets voor de club en het dorp terug wilde doen. Daarnaast treed ik in de voetsporen van mijn opa Kees Grabijn die vele jaren voor Vitesse Delft vrijwilligerswerk heeft gedaan.

Verjonging
”Vreemd was het niet dat het Schipluidense bestuur bij Tom aanklopte, omdat hij aan een aantal belangrijke criteria voldeed. “Op de eerste plaats ben ik jong, 26 jaar. Ik kan goed naar mensen luisteren en sta voor iedereen open en het helpt wel dat ik een bestuurskundige achtergrond heb. Ik ben gespecialiseerd op het gebied van strategie, advisering en verandermanagement en dat komt wel van pas bij de functie van voorzitter.”
Tom Denie nam wel een ruime bedenktijd voordat hij het verzoek van het bestuur positief beantwoordde. “Anderhalve maand heb ik wel met de vraag rondgelopen en me georiënteerd bij de overige bestuursleden en Leo van Beurden. Uiteindelijk heb ik ‘ja’ gezegd, maar ik ging eerst nog een maand op vakantie. Op vakantie werd ik alleen maar enthousiaster en ik zag er uiteindelijk een mooie uitdaging in voor mezelf. Ik stapte in een mooie club.
Als je de kantine binnenkomt, dan hangt daar een bord met alle leden en vrijwilligers die zich voor de club inzetten. Die mensen vormen de club. We dragen die vereniging met zijn allen. Er lopen mensen rond die van jongsaf zoveel tijd in de club steken. Dat zaterdaggevoel, dat vind ik geweldig. Ik ben een fan van All Stars. Daar hoort een liedje bij, ‘Zaterdag is de mooiste dag van de week’ Dat is het ook echt voor mij.”

Vrijwilligers
De eerste opdracht voor Tom en zijn medebestuursleden is de ondersteuning van het huidige vrijwilligersbestand. “Binnen een vereniging als Schipluiden zijn heel veel taken te verrichten en die worden door een grote groep geweldige vrijwilligers uitgevoerd. Zij dragen de club en zorgen voor de gezelligheid en de sfeer die zo kenmerkend is voor Schipluiden. Zij vormen het fundament en alleen als de basis klopt, is het mogelijk om jongere vrijwilligers aan de club te binden. En ook dat is belangrijk want in sommige commissies hebben we zeker nieuw, jong bloed nodig.
We willen in contact zijn met jongeren en samen tot een goede invulling komen van vrijwilligerstaken. Jongeren zijn op zoek naar meer flexibiliteit en daarin zullen we als bestuur moeten meegaan. Dat vrijwilligerswerk is van levensbelang voor de club, het bepaalt zelfs voor een deel het voortbestaan. We moeten daarover eerlijk en transparant zijn en stilstaan bij de gevolgen voor de vereniging wanneer we vrijwilligerstaken zouden moeten uitbesteden.”

Verbinding
Dat Schipluiden nooit verloren mag gaan staat voor Tom als een paal boven water. “Ik relateer dat aan mijn eigen ervaring. Het platform dat de vereniging biedt en de verbindende rol die ze, overigens ook met andere verenigingen, speelt binnen het dorp is van wezenlijk belang voor de sfeer. Veel Schipluidenaren zijn lid van de vereniging en niets verbroedert meer dan sport.”
Schipluiden vergrijst en dat brengt zeker de nodige uitdagingen mee voor de toekomst. Helaas hebben we deze omstandigheden en oplossingen niet helemaal in eigen hand. Echter, we moeten niet vergeten dat we met onze vereniging, het voetbal en het ‘zaterdaggevoel’ een groot goed hebben binnen het dorp. Als we dit gezamenlijk kunnen blijven koesteren, dan ben ik ervan overtuigd dat we mensen kunnen blijven binden. Ook al wonen ze net als ik bijvoorbeeld in Leiden en voetballen ze als rechtsback in Schipluiden 7. Ik vind het een eer om voorzitter van deze mooie club te mogen zijn. Zolang ik het leuk vind blijf ik dit doen en komt er een tijd dat de vereniging vanwege een veranderende tijd een andere voorzitter nodig heeft, dan treed ik terug en kijk welke rol ik dan voor de club mag spelen, want VV Schipluiden is mij heel veel waard.”