Sociaal financieel adviseur Arie van Kleef
Sociaal financieel adviseur Arie van Kleef

Passie met een Gouden Rand: Arie van Kleef

Algemeen

DELFT - Al ruim tien jaar werkt Arie van Kleef als vrijwilliger bij de Voedselbank Delft. Hij begon jaren geleden als sociaal financieel adviseur en tot de dag van vandaag adviseert hij met veel passie mensen die krap bij kas zitten.

Door Sara Tholenaars

In januari 2006 begon hij bij Voedselbank Delft. Via een collega van de TU Delft is hij daar terecht gekomen. Zelf had hij geen financiële achtergrond, maar dat is allemaal in orde gekomen. Als sociaal financieel adviseur is Arie 6 tot 8 uur per week met zijn werk bezig. “Ik had op een gegeven moment 41 pensioenjaren opgebouwd, en vond het een raar idee dat ik op mijn 55e jaar niks meer voor de maatschappij betekende. Ik hou van werken en vind het heerlijk om onder de mensen te zijn en om mensen weer op weg te kunnen helpen.” Naast de Voedselbank is Arie ook vrijwilliger geweest bij politie Haagenlanden. Hier was hij buurtbemiddelaar. Momenteel houdt hij zich druk bezig met de Voedselbank en daarnaast gaat hij wel eens mee op vakantie als begeleider van een groepje invalide mensen.

Plezier en passie
“Ik doe dit werk al sinds dag één met veel passie en plezier. Het is zo mooi om te zien dat de cliënten je dankbaar zijn voor al de hulp die wij als Voedselbank bieden.” Arie vindt het belangrijk dat de cliënten op enig moment meer zicht hebben op de toekomst. “Ik vind het belangrijk om te kijken hoe wij de mensen zelfredzaamheid kunnen bieden. Het is namelijk de bedoeling dat de Voedselbank een tijdelijke hulp is.”

Op eigen initiatief
In eerste instantie geeft het Arie heel veel voldoening om de mensen op een of andere manier te helpen. Door ze gerust te stellen en de mensen verder te helpen waar het kan krijgen de cliënten zelf ook meer hoop. Arie vindt het ook heel mooi om te zien dat de mensen de Voedselbank uiteindelijk niet meer nodig hebben. “De Voedselbank is maar een tijdelijke oplossing. Ik vind het mooi om te zien dat de cliënten op eigen initiatief hun problemen aanpakken, waardoor ze niet meer bij de Voedselbank hoeven te lopen.”

Meer dan een adviseur
Als adviseur houdt Arie zich samen met een andere vrijwillig adviseur bezig met de administratie. “Als er een nieuwe cliënt wordt aangemeld bekijk ik de financiële zaken en kijk ik naar de situatie die ervoor heeft gezorgd dat een cliënt is aangemeld. Het is belangrijk dat ik een overzicht heb van de vaste lasten, schulden en inkomsten van een cliënt, want je komt namelijk niet zomaar ik aanmerking voor een voedselpakket.” Naast het administratieve werk kijkt Arie ook of de cliënten naast de Voedselbank ook andere hulp ontvangen. “Naast het financiële gedeelte kijk ik ook hoe ik de mensen kan helpen om hun leven langzamerhand op de rit te krijgen. We bieden de mensen ook een luisterend oor, want misschien spelen er dingen in hun omgeving waar ze het thuis niet over kunnen hebben.”

Samenwerkingen
“De cliënten worden vaak vanuit organisaties aangemeld, zoals Perspektief en Vluchtelingenwerk, maar ook budgetbeheerders melden hun cliënten aan bij de Voedselbank.” De Voedselbank staat ook in nauw contact met de Vakantiebank. Regelmatig wordt de Voedselbank benaderd met de vraag of zij mensen kennen die geschikt zijn voor een bepaalde vakantie die de Vakantiebank aanbiedt. Zo werken de Voedselbank en de Vakantiebank regelmatig samen.

Voedselbank Delft
Voedselbank Delft heeft maar liefst zeven locaties verspreid over Pijnacker, Nootdorp en uiteraard Delft. Elke donderdagmiddag is Arie aanwezig aan de Sandinoweg 151, bij ‘Het Boek’. De Voedselbank begon jaren geleden met het uitdelen van vijftig voedselpakketten. Nu zijn het er 300 tot 320 voedselpakketten per week. Elke week worden er weer voedselpakketten samengesteld. Het komt ook wel eens voor dat de Voedselbank extra producten krijgt, zoals zelftesten. Die geven zij dan ook mee. Per gezin/persoon verschillen de pakketten.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? 
Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!