Fon van Oosterhout voor buurthuis Buuf Onder de Schie. (Foto: Koos Bommelé)
Fon van Oosterhout voor buurthuis Buuf Onder de Schie. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Fon van Oosterhout

Algemeen

Fon van Oosterhout (76) heeft ongeveer acht jaar geleden een buurtkoor opgericht en is naast oprichter ook de dirigent van het koor.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta hier voor het buurthuis Buuf Onder de Schie waar ik de cursus ‘koorzangen’ geef. Hier vinden elke week repetities plaats.”

Wat voor koor is het?
“Het is een gemengd koor dat bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. Het koor bestaat momenteel uit 35 personen en de verhouding tussen man en vrouw is 2:1. Dat betekent dat er tegenover twee vrouwen één man staat, maar helaas zijn er een paar mannelijke leden afgehaakt waardoor de verhouding nu heel ongunstig is.”

Is het koor op zoek naar nieuwe leden?
“Zeker. Het koor is op zoek naar mannelijke leden die met plezier zingen. Ook kunnen vrouwen zich aanmelden, maar dan moeten ze wel een man meenemen, want dan klopt de verhouding weer!”

Zijn er eisen waar je aan moet voldoen?
“Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in zingen. Je hoeft niet mooi te kunnen zingen en je hoeft ook geen bladmuziek te kunnen lezen. Als je het maar leuk vindt. Als er mensen zijn die geïnteresseerd zijn is het goed om te weten dat ze altijd een berichtje kunnen sturen naar 06-24498922. Vanaf 14 maart zullen er elke maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur repetities plaatsvinden.”

Met welk doel is het koor opgericht?
“Om het sociale weefsel van de wijk te versterken. Het is belangrijk dat er onderling contact is en dat er samen dingen ondernomen worden. Zo leer je weer nieuwe dingen en leer je ook weer nieuwe mensen kennen. Ik zeg altijd: ‘Samen zingen in de wijk maakt je leven rijk!’”

Wat voor liedjes worden er gezongen?
“Dat verschilt heel erg. We zingen Engelstalig, Nederlandstalig, Frans, Duits, Pop, tweestemmig en soms vierstemmig. Ook worden er wel eens klassieke liedjes gezongen.” 

Wat vindt u zo leuk aan het koor?
“Het is erg gezellig om samen te zingen vind ik. Dat je samen oefent en elke week weer even bij elkaar komt. Ook is het bewezen dat zingen gezond voor je is. Ik word er ook zo gelukkig van.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou de wijkcoördinatoren in ere herstellen, want daarmee kan de gewone Delftenaar makkelijk met de juiste ambtenaar in contact komen. De samenhang in de wijk wordt dan ook hersteld.”