Foto: Sara Verweij
Foto: Sara Verweij

DELFTSE SCHATTEN 1

Algemeen

Wekelijks tonen inwoners van Delft hun keramische schat. Deze week de vierkante theepotten uit de jaren 1920 van Plonie Lagerwerf.

Door Marieke Butter

Hoe ben je aan deze verzameling theepotten gekomen?
45 jaar geleden was ik in Nieuw-Zeeland op familiebezoek, en toen zag ik het eerste exemplaar van mijn verzameling vierkante theepotten. Hij viel op door de bijzondere combinatie van de verzilverde en strakke vierkante vorm en de lieflijke decoratie van bloemetjes met guirlandes. Eenmaal terug in Nederland kocht ik andere exemplaren en kreeg ik vanuit het buitenland theepotten opgestuurd. De meeste exemplaren zijn van de fabriek “The Cube”, twee exemplaren zijn merkloos. Twee andere theepotten hebben een nummer en werden gebruikt op de Cunard Line-cruiseschepen. Dit model is ooit gemaakt als scheepsservies, omdat ze makkelijk kunnen worden opgeborgen.

Wat betekenen die voorwerpen voor jou?
De verzameling symboliseert voor mij de relatie met Nieuw-Zeeland en met mijn familie die daar woont. Ik heb regelmatig contact met mijn zus en haar kinderen en als ik de theepotten zie, dan denk ik ook aan hen. Verder is het altijd een leuk onderwerp van gesprek met gasten, die zich verbazen over die ‘rare lelijke dingen’.