Huizen kijken in de etalage bij Van Daal Makelaardij
Huizen kijken in de etalage bij Van Daal Makelaardij

Biedlogboek voor transparantie in biedingsproces

Algemeen

Door Rianne Dekker

DELFT-  Wie in het biedingsproces naast een huis grijpt, kan binnenkort in het zogenaamde biedlogboek inzien of de “strijd” eerlijk is verlopen. Dit vormt een onderdeel van een onlangs ondertekend akkoord door minister De Jonge, de grootste makelaarsorganisaties en de Vereniging Eigen Huis.

Met de opening van het Meldpunt Oneerlijke Biedpraktijken door de Vereniging Eigen Huis kwam vorig jaar een klachtenstroom over makelaars op gang. Zij werden onder andere beticht van vriendjespolitiek en prijsopdrijving. Transparantie was het antwoord op de vraag hoe deze problematiek aan te pakken. Een verbeterplan was al eerder aangekondigd door minister Ollongren.

In het na het verstrijken van de bedenktermijn beschikbaar gestelde digitaal biedlogboek krijgen kandidaat-kopers en verkopers  inzicht in het verloop van het biedingsproces. Een veelgehoorde klacht is nu, dat makelaars na de sluiting van de bieding nog even een extra klant uitnodigen om een bod te doen. Ook is er gesignaleerd dat makelaars juist biedingen links laten liggen, zonder de verkoper te informeren. 

Makelaar Jan-Paul van Daal heeft geen bezwaar tegen het biedlogboek als transparantie middel, maar zet zijn vraagtekens bij de effecten ervan. “Een biedlogboek is misschien wel een goed middel om duidelijk en inzichtelijk te maken dat de makelaar geen biedingen links heeft laten liggen en iemand, zoals nu soms wordt gesuggereerd, zou hebben voorgetrokken om een huis te kopen. Ik vraag me alleen af wat je eraan hebt als je net te horen hebt gekregen dat je voor de zoveelste keer een huis weer niet hebt kunnen kopen. Het lost de problemen op de woningmarkt in ieder geval niet op”.  

Koop bevestiging
Van Daal ziet naar eigen zeggen meer heil in het tegen het licht houden van het schriftelijkheidsvereiste. “Ik zelf zou dit liever eens kritisch heroverwegen en bespreken. Door het schriftelijkheidsvereiste is een huis pas echt verkocht als er een schriftelijke overeenkomst is getekend door zowel koper als verkoper. Die regel maakt het mogelijk in de huidige overspannen markt dat mensen, die aanvankelijk niet de hoogste bieder waren, alsnog een hoger bod doen zolang er geen handtekening door partijen onder een koopovereenkomst is gezet. Het verkoopproces zou wat mij betreft klaar moeten zijn als de makelaar de koop aan de kopers heeft bevestigd en de koop daarmee definitief is”.

Makelaarsorganisaties NVM, VBO en Vastgoed Pro beloven in het akkoord dat ze gedragscodes gaan verduidelijken en onafhankelijk tuchtrecht gaan organiseren voor de aangesloten makelaars. Ook doen ze de belofte zelf een laagdrempelig meldpunt voor consumenten in te richten. Tot dat er is blijft het meldpunt van Eigen Huis van kracht.

Breed aanpassen
Het is de bedoeling dat de makelaars clubs de aanpassingen al per 1 juli hebben verwerkt in hun gedragscodes. Het plan geldt niet voor makelaars, die niet aangesloten zijn bij de drie genoemde grote organisaties. De NVM is er voorstander van het plan branche breed te trekken. Van Daal gaat hierin mee. “Ik zou willen voorstellen dat het niet uitsluitend geldt voor bij de beroepsorganisaties aangesloten makelaars, maar voor iedereen die een huis verkoopt, en vooral bij de nergens bij aangesloten partijen en zogenaamde bemiddelaars”.