Lucas van Wees bij de standbeelden van Jacques van Marken en Agneta in het Agnetapark. (Foto: Koos Bommelé)
Lucas van Wees bij de standbeelden van Jacques van Marken en Agneta in het Agnetapark. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Lucas van Wees

Algemeen

Lucas van Wees (62) is voorzitter van Stichting Museum van Marken en houdt ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta hier in het Agnetapark naast het standbeeld van Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta. Ik beschouw dit gebied  als ons buitenmuseum Hier hebben zij het eerste arbeidersdorp van Nederland laten bouwen. Op de plek van deze beelden stond hun eigen woning”.

Waar staat de Stichting Museum van Marken voor?
“Wij willen het industriële erfgoed en gedachtengoed uitdragen door een museum op te richten”.

Waarom vindt u dit zo belangrijk?
“Omdat het verhaal van toen ook nu nog actueel is”.

Wie was van Jaques Marken?
“Hij was de allereerste sociale ondernemer en oprichter van o.a. de Gist (later DSM) en Olie Fabriek (later Unilever). Hij heeft 107 sociale voorzieningen gerealiseerd zoals het eerste pensioenfonds. Men sprak over de ‘Republiek van Marken’.”

Wat zijn de ontwikkelingen tot nu toe?
“Dankzij crowdfunding zijn 37 panelen van een reclamepaviljoen geconserveerd en restaureren we nu twee panelen (met steun van DSM). Met Stadsarchief Delft en DSM digitaliseren we 100.000 foto’s. De Trekvaart route naar Delft komt terug en we werken met de Botanische Tuin aan een Paviljoen. We hebben een promotievideo uitgebracht waarin Feike Sijbesma, Marja van Bijsterveldt en Tim van der Hagen hun steun uitspreken. Er komt een verkorte versie van het boek over van Marken. Op 28 augustus organiseren we weer een Van Marken Dag. Zie Museumvanmarken.nl.”

Wat staat er voor de komende tijd op de agenda?
“Dit is een Van Marken weekend. We starten, met steun van De Laatste Eer, een (app) wandelroute over Begraafplaats Jaffa over de van Markens en tijdgenoten. Ook opent in het Prinsenkwartier een expositie met museumontwerpen van TU studenten gevolgd door de 11e aflevering van ‘de Stoel’.

Wat zijn uw taken als voorzitter?
“Samen met het bestuur, vele vrijwilligers en vrienden willen wij dit museum realiseren, een collectie opbouwen en activiteiten ontplooien om dit mogelijk te maken. Daar is geld, draagvlak en een gebouw voor nodig. De komst van dit museum wordt politiek breed gesteund”.

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Van Marken, als Industriële aartsvader en Delfts icoon, voor het voetlicht brengen. Het Museum van Marken wordt uniek en kan veel bezoekers per jaar trekken”.