Karl Flieger, Betty Stoelinga en Erwin Stoelinga (Foto: Koos Bommelé)
Karl Flieger, Betty Stoelinga en Erwin Stoelinga (Foto: Koos Bommelé)

Nieuw boek over bekende Delftenaar Martin Stoelinga

Algemeen

DELFT - Toen Martin Stoelinga bijna een jaar geleden op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker overleed, stond de tijd in Delft even stil. De politicus, voetbaltrainer en prins carnaval wordt nog altijd gemist in het openbare leven. Het boek ‘Blijf vechten voor Delft!’ houdt de herinnering overeind. 

“Martin wilde al veel langer een boek over zijn leven en over wat hem aan de Delftse politiek stoorde”, vertelt samensteller Karl Flieger. “Of ik dat maar even wilde schrijven. Dat wilde ik best, maar we hadden er eigenlijk allebei geen tijd voor. Totdat Martin ziek werd en het ook meteen heel ernstig bleek te zijn. Toen zijn we bij elkaar gaan zitten, hebben zijn computer, een stel dozen en zijn geheugen binnenste buiten gekeerd en zijn gaan praten.”

Het resultaat is ‘Blijf vechten voor Delft’. Het is de boodschap die Martin Stoelinga zijn politieke vrienden van Hart voor Delft meegaf, vlak voordat hij op 25 maart 2021 overleed. Op 272 meeslepende pagina’s portretteert Karl Flieger de volksjongen uit de Wippolder, die groot werd door te vechten voor zijn idealen en er uiteindelijk ook weer bijna aan ten onder ging.

“Martin was een speciale. Vaak riep en deed hij dingen waar ik van schrok, maar het kwam allemaal uit een heel klein hartje. Hij hield van Delft en maakte zich druk om de gewone mensen in de stad. Als er in zijn ogen onrecht werd gedaan, dan beet hij zich daar helemaal in vast. Daar is de beruchte gondelaffaire het pijnlijkste voorbeeld van.”

‘Blijf vechten voor Delft’ (ISBN 9789493049741) is voor tien euro te koop bij The Read Shop Kempers in de Hovenpassage (signeersessie zaterdag 26 februari van 13.00 tot 16.00 uur) en in café De Bonte Os op de Voldersgracht. Online bestellen kan vanaf 27 februari op www.stoelingaboek.nl.