Bas Beijersbergen (Foto: Koos Bommelé)
Bas Beijersbergen (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Bas Beijersbergen

Algemeen

DELFT - Al sinds 2019 is Bas Beijersbergen vrijwilliger bij Stichting Stunt. Hier is hij werkzaam op de zeefdrukwerkplaats. Bas is van beroep Grafisch ontwerper en hij vindt het heerlijk om bij Stichting Stunt weer helemaal terug naar zijn roots te kunnen gaan. 

Door Sara Tholenaars

Een paar jaar geleden heeft Bas een ernstig ongeluk meegemaakt. Hierdoor heeft hij driekwart jaar binnen gezeten. Na die driekwart jaar vond hij het tijd om weer eens aan de slag te gaan. Hij kwam in contact met Stichting Stunt en kreeg een rondleiding. “Er werd mij verteld dat er ook een zeefdrukplaats was en dat vond ik meteen al interessant”, vertelt Bas. Bas heeft op jongere leeftijd al gewerkt in een zeefdrukwerkplaats voor een plaatselijk jongerencentrum, dus hij had er al ervaring mee. 

Stuntvirus
Het idee om een dag in de week bij Stichting Stunt aanwezig te zijn, werden er vier tot vijf. “Ik ging er met het idee heen om een dag in de week iets om handen te hebben, maar het ging zo snel allemaal. Er stond al iemand in de zeefdrukwerkplaats, maar die ging op een gegeven moment weg, waardoor ik er steeds vaker aanwezig was. Ik ben aangestoken door het Stunt-virus.”

Ei kwijt
“Wat ik erg fijn vind, is dat Stunt mij helemaal vrij heeft gelaten om de boel op te tuigen en naar een hoger niveau te tillen. Het is echt een plek waar ik mijn ei kwijt kan en lekker creatief bezig kan zijn met leuke mensen om mij heen. Stunt geeft de mensen ook echt een kans om zichzelf te ontplooien.”

Zeefdruk
Zeefdruk is een druktechniek waar Bas gebruik van maakt om bijvoorbeeld zijn eigen T-shirts te ontwerpen. “Mijn hobby is T-shirts bedrukken, daar haal ik heel veel plezier uit.” Bij de zeefdruktechniek wordt gebruikgemaakt van een raam waarin fijn gaas is gespannen. Voor elke kleur komt er een apart raam. “Ik ben nu bezig met het opleiden en begeleiden van mensen op de zeefdrukwerkplaats. Ik wil de mensen enthousiast maken over het zeefdrukken. Ik heb namelijk gemerkt dat zeefdrukken een enorme rust geeft.” Bas is erg blij dat hij van Stichting Stunt de ruimte krijgt om zijn eigen vak te beoefenen. Hij vindt het begeleiden van mensen op de zeefdrukwerkplaats ook erg leuk om te doen.

Stichting Stunt
Stichting Stunt heeft wel acht verschillende leerwerkbedrijven. Daardoor zijn zij van alle markten thuis. Je vindt de producten en diensten van Stunt door de hele stad, dit betekent dat er voor elke deelnemer wel een plekje is in een van de acht werkplaatsen. Naast de zeefdrukwerkplaats heb je ook de het naaiatelier, de houtwerkplaats, fietsenwerkplaats bikerecycle, de upcyclewerkplaats, plusklus, ‘Brood op de Plank’ Lunch en meer, Het Prinsenkwartier en de Canal Hopper Delft. Bij Stichting Stunt is iedereen van waarde en maakt iedereen waarde.  Stunt doet heel veel opdrachten intern, zoals het maken van houten kistjes die dan ook weer bedrukt worden. Stichting Stunt krijgt nu ook opdrachten van buitenaf.

In het naaiatelier draait alles om creativiteit. Hier worden restmaterialen van ondernemers omgetoverd tot exclusieve geschenken. Het naaiatelier levert handgemaakte en speciaal ontworpen kussens aan lifestyle-ondernemers.
In De Upcyclewerkplaats worden notitieboekjes en bureaulampen gemaakt, maar ook riemen, armbanden en sleutelhangers. Met kunststof recyclelijm worden er nieuwe producten gemaakt. Ook worden er van PET flesjes plastic wandtegels gemaakt.
Op de fietsenwerkplaats wordt er vrijwel niks weggegooid. Onderdelen die niet gebruikt kunnen worden voor een ‘nieuwe’ fiets, kan weer heel goed van pas komen op een andere werkplaats.

Ben jij gemotiveerd en lijkt het jou leuk om bij Stichting Stunt aan de slag te gaan? Kijk dan eens op www.stichtingstunt.nl. Zij zijn te bereiken op 015-2141799. Heeft u vragen dan kunt u ook altijd mailen naar info@stichtingstunt.nl 

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? 
Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Bas Beijersbergen