In coronatijd moesten horecazaken de deuren gesloten houden (Foto: EvE)
In coronatijd moesten horecazaken de deuren gesloten houden (Foto: EvE)

Kosten coronacrisis Delft al 13,8 miljoen euro

Algemeen

DELFT - Bij de maandelijkse bespreking van het coronabeleid wilde Hart voor Delft van wethouder Stephan Brandligt weten wat de coronacrisis Delft tot nu toe heeft gekost. De wethouder beloofde het uitgebreide antwoord schriftelijk met de raad te delen. Het korte antwoord was 13,8 miljoen euro, waarvan 4,4 miljoen ten laste van de gemeente. Dat bedrag gaf de gemeente aan coronamaatregelen uit in 2020 en 2021.

Overeind houden
In het voorstel ‘Aanwendingen bestemmingsreserve Maatregelen coronacrisis’ dat in de commissie werd besproken vraagt het college de raad akkoord te gaan om dit jaar 834.000 euro te besteden aan corona gerelateerde knelpunten. Het grootste deel van dat bedrag, 528.000 euro, zal volgens wethouder Bas Vollebregt worden gebruikt om culturele instellingen in Delft overeind te houden.

Handhaving
178.000 euro gaat naar aanvullende capaciteit bij Toezicht en Handhaving. Onafhankelijk Delft en PvdA wilden van burgemeester Marja van Bijsterveldt weten of er nog wel extra handhavers nodig zijn als de coronamaatregelen verder worden versoepeld.

Andere zaken
De burgemeester wees in haar reactie ook op andere zaken in de stad, zoals de flitsbezorgers, die gehandhaafd moeten worden. Daarnaast verzekerde ze de commissie donderdag om niet meer geld uit te geven dan nodig is.

Zorg
De ChristenUnie vroeg naar de besteding van extra rijksgeld voor de zorg. Wethouder Karin Schrederhof beloofde daar schriftelijk op te reageren. De ChristenUnie liet weten afhankelijk van dat antwoord al dan niet met een motie in de komende raadsvergadering te komen.