De Van Heemstrastraat in parkeergebied C (Foto: Koos Bommelé, archief)
De Van Heemstrastraat in parkeergebied C (Foto: Koos Bommelé, archief)

Olofsbuurt-Westerkwartier pleit voor verlaging parkeertarief

Algemeen

DELFT - Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier (BVOW) pleit in brieven aan raad en college voor een verlaging van de eerste parkeervergunning. Dit tarief werd verhoogd als gevolg van het door de coalitie aannemen van de parkeertransitie in augustus 2020. 

Door Cheyenne Toetenel

Naar aanleiding van de aanname van de parkeertransitie kwam de BVOW met een bezwaarschrift. Daarin gaf de vereniging aan problemen te hebben met de versnelde procedure, in verband met het ontbreken van enige burgerparticipatie. “Ik verwijs daarbij ook graag nog een keer naar de tachtig burgerbrieven, twaalf brieven van de diverse belangenverenigingen, 107 reacties op de enquête en 1784 ondertekeningen van de petitie tegen dit plan”, aldus BVOW-voorzitter Martine Venema. “Daarbij was er ook nog een protestdemonstratie georganiseerd op de Markt.” Ook tegen de uitbreiding van het mix-parkeren, de 150 plekken in de garage en de verhoging van het tarief voor de eerste vergunning van 77 euro naar 100 euro voor de bewoners van parkeerzone C klonk verzet. 

Aanleiding
“Ons bezwaar is deels gebaseerd op het feit dat er aanzienlijke winsten worden gemaakt op het bewonersparkeren. Bij de jaarrekening 2017 zien wij een winst van meer dan 2 miljoen euro. Ook bij de begroting 2022 constateren wij wederom een winstverwachting van meer dan 3 miljoen euro, waarbij het merkwaardig is dat bij de opbrengst parkeerbelasting (lees: naheffingen) - alleen te realiseren dankzij het bewonersparkeren - schijnbaar geen kosten worden gemaakt voor de oplegging en invordering.” Ook de afspraken uit het verleden worden genoemd als aanleiding van het bezwaar. “Bij de invoering van het bewonersparkeren in 2001 is met de gemeenteraad afgesproken dat er een kostendekkend tarief zou worden geheven. Deze afspraak was een harde voorwaarde bij de invoering. Ook verwijzen wij naar juni 2003, waar door de raad het besluit werd genomen tot het definitief invoeren van bewonersparkeren in de parkeerzone C. Hierin opgenomen het bedrag van 50 euro en later met een jaarlijkse inflatiecorrectie. Aan de bewoners is bij herhaling toegezegd dat tarieven voor bewonersvergunningen niet verhoogd zullen worden, behoudens inflatiecorrectie.” Ook stelt de BVOW dat er een grove berekeningsfout is gemaakt bij het bepalen van het tarief voor de eerste vergunning. “Ambtelijke navraag heeft als informatie opgeleverd dat de verhoging dient ter compensatie van het feit dat mogelijk 150 bewoners uit de Olofsbuurt (aanname) eventueel in de parkeergarage gaan staan. De financiële schade voor de gemeentekas is dan 15.000 euro. Stel dat deze ‘schade’ gecompenseerd moet worden door 3000 eerste vergunninghouders, dan is dit bedrag 5 euro in plaats van 23 euro. Het voordeel van de berekening is voor de gemeente 54.000 euro. Voor dit bedrag kunnen 180 auto’s uit met name de Olofsbuurt gratis parkeren in de Prinsenhofgarage.”

Burgerparticipatie
Al op 10 augustus 2020 diende de BVOW het bezwaarschrift op de parkeertransitie in, waarop een reactie uitbleef. Na herinneringen op 27 januari 2021 en 15 oktober 2021 volgde op 28 december 2021 dan toch een reactie. “Jammer voor de Delftse bewoners - afhankelijk van een vergunning - dat het uiteindelijk niet mogelijk bleek bezwaar aan te tekenen tegen de parkeertransitie, met name vanwege de wijze van besluitvorming en het ontbreken van enige burgerparticipatie”, aldus Venema. “Het besluit was helaas aan te merken als een besluit van algemene strekking bedoeld in artikel 1.3 van het Algemene wet bestuursrecht. Dergelijke besluiten zijn namelijk niet gericht op een individu of een concrete groep gevallen en daardoor is er geen bezwaar of beroep hiertegen mogelijk.” Voor de volgende raad heeft de BVOW een duidelijke boodschap: “Wij spreken echt de hoop uit dat de toekomstige raad wel degelijk gaat luisteren naar de Delftse bewoners.”

Behandeling
Het bestuur van de BVOW hoopt dat het verzoek behandeld gaat worden in de commissievergadering Ruimte en Verkeer op 17 februari. “Wij vragen de raad de verhoging uit de parkeertransitie augustus 2020 weer ongedaan te maken of anders het tarief te bevriezen voor een periode van vijf jaar, in ieder geval totdat alle inflatiecorrecties zijn verwerkt. Mogelijke andere optie is om het tarief in de Prinsenhofgarage nog verder te doen dalen. Hopend op een goede afloop voor de Delftse burger die afhankelijk is geworden van een vergunning om de auto te mogen parkeren in Delft. Daarbij is Delft een van de duurste gemeenten in Zuid-Holland geworden voor wat betreft de tarieven van het bewonersparkeren. Tijd om hier iets aan te doen.” Een woordvoerder laat weten dat de gemeente Delft de brief van de belangenvereniging in behandeling neemt: “De brief is donderdag binnengekomen en de beleidsverantwoordelijken moeten er eerst inhoudelijk kennis van nemen, voordat de brief verder in procedure gebracht kan worden.” Of de raad de brief in behandeling neemt, dat is aan de raad zelf.