Ronald Roepman: "zeer grote afname NHG"
Ronald Roepman: "zeer grote afname NHG" Foto: Picasa

Roepman: NHG-grens kan huizenprijzen niet bijbenen

Algemeen

Door Rianne Dekker

DELFT- Het kabinet wil zorgen voor een huur-of koopwoning voor iedereen. Om dat doel te bereiken wil het de woningbouw versnellen tot rond de 100.000 woningen per jaar. Van die productie moet tenminste twee derde binnen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen.

Indekken tegen rampspoed
Met de NHG heb je een vangnet als je door omstandigheden, bijvoorbeeld baanverlies of echtscheiding, je hypotheek niet meer kunt betalen. De NHG is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. In 2022 is de NHG-grens 355.000,-  Als de hypotheek hoger is of de woning duurder, dan is er geen recht op NHG. Voor dit jaar geldt wel een hogere NHG-grens als er energiebesparende maatregelen meegefinancierd worden. Deze ligt dan op 376.000,-. Bij het aangaan van de hypotheek met NHG, betaal je eenmalig provisie. Dit om gebruik te maken van het vangnet dat de NHG biedt. In 2022 is de provisie 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Restschuld meenemen
Wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je gebruik maken van een regeling voor tijdelijke verlaging van de woonlasten, de Woon Lasten Faciliteit (WLF). Hier kleven echter wel een paar voorwaarden aan. De betalingsproblemen dienen buiten jouw schuld om te zijn ontstaan en er moet uitzicht zijn op het na enige tijd weer kunnen betalen van de lasten. Met de hypotheekverstrekker moet worden afgesproken wanneer en hoe de schuld af te betalen. Wanneer er sprake is van restschuld bij een hypotheek met NHG, kan deze onder een bepaalde voorwaarde worden kwijtgescholden. Wie verhuist, maar verwacht de woning met verlies te verkopen, kan soms de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek met NHG.

Markt boosdoener afname
Makelaar Ronald Roepman zegt een zeer grote afname van de NHG te bespeuren. “Er zijn steeds minder woningen te vinden onder de NHG-grens en de hypotheek rente staat zeer laag. Rentekorting was veelal een argument om ook NHG te willen. Deze is steeds meer naar de achtergrond geraakt”, verklaart hij.

Grens stijgt niet mee met prijzen
Roepman haalde uit de statistieken dat in het derde kwartaal van 2021 ongeveer 30.000 hypotheken afgesloten zijn met NHG. Dat is 21% minder dan in het derde kwartaal van 2020. En dat terwijl uit cijfers blijkt dat het totaal aantal hypotheek aanvragen in beide periodes ongeveer gelijk was. “Een belangrijke reden van de daling is dat de huizenprijzen de laatste tijd zo snel stijgen dat steeds minder huizenkopers een hypotheek met NHG kunnen sluiten. De NHG-grens stijgt namelijk veel minder snel dan de huizenprijzen. Maar ook voor consumenten die wel binnen de NHG-grenzen vallen, geldt dat steeds minder vaak gekozen wordt voor de hypotheekgarantie”, aldus de Delftse makelaar.

Contact
Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9 tot 17.15 u. (zaterdag en zondag gesloten)