Afbeelding

Delft zorgt voor elkaar?!

Algemeen

DELFT - “Waarom rapen jullie andermans troep op,” vraagt een voorbijganger aan mensen die met elkaar afval opprikken. “Omdat wij het fijn vinden om in een opgeruimde wijk te wonen.” Een vrouw in een rolstoel woont in een krappe straat. Pal tegenover haar is een groot studentenhuis met heel veel fietsen, die soms haar voordeur blokkeren. Groot excuus als ze een van de studenten hierop aanspreekt. “Ik geef het ook door aan mijn huisgenoten, we houden er rekening mee.” Zomaar een paar voorbeelden van hoe Delftse burgers naar elkaar en hun leefomgeving omzien.

Stadsgesprek op 15 maart 2022
De Adviesraad Sociaal Domein Delft vindt het belangrijk om van Delftse burgers zèlf te horen over hoe zij naar elkaar omzien in de wijk. In Delft beschikken niet alle wijken meer over een laagdrempelig ontmoetingspunt als een wijkvoorziening, buurthuis of horeca. Wat is noodzakelijk om de sociale verbanden in wijken en buurten te verstevigen? Wat kan er beter? Wat zijn obstakels en wat succesfactoren? En hoe kunnen burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente elkaar versterken op dat kleine stukje Delft? Wij nodigen iedereen uit hierover mee te praten op de stadbijeenkomst op 15 maart aanstaande.

Inspiratie
Verschillende sprekers inspireren ons tijdens deze bijeenkomst. Zoals Jan Smelik van NL Zorgt voor Elkaar. Hij draagt aansprekende voorbeelden van elders uit het land aan. Bijvoorbeeld ook uit zijn eigen woonplaats Austerlitz. De plaatselijke horecavoorziening aldaar, oorspronkelijk een marktinitiatief, is nu een bewonersinitiatief. Dat laatste heeft ervoor gezorgd, dat het kon blijven bestaan. Ook gaan we verhalen horen van een wijkagent. Naast een plenair deel discussiëren we in kleinere groepen met elkaar door over de onderwerpen.

Advies aan gemeente
De adviesraad verzamelt de geluiden en resultaten uit deze bijeenkomst en bundelt deze tot een advies aan het college van de gemeente Delft. Al was het maar omdat de gemeente mogelijke obstakels en hobbels bij particuliere initiatieven kan helpen hanteren en/of oplossen. Dat is extra belangrijk nu er na de verkiezingen half maart een nieuw college gevormd gaat worden.

Praat jij ook mee op 15 maart?
Als inwoner van Delft bent u van harte uitgenodigd om met de Adviesraad Sociaal Domein in gesprek te gaan. Op 15 maart dus, van 16 - 18 uur. Meldt u aan via: secretariaat@asd-delft.nl of per post: Secretariaat ASD Delft, Zalmsteek 21, 3192 MC Hoogvliet-Rt. Na aanmelding ontvangt u meer informatie, onder meer over de locatie in Delft. Bent u de 15e verhinderd en wilt u toch uw geluid laten horen, dan vernemen wij graag van u.

Over de adviesraad
De Adviesraad Sociaal Domein Delft adviseert de gemeente Delft gevraagd en ongevraagd op de terreinen van Jeugd, Werk & Inkomen, Inburgering, Wonen, Zorg, Welzijn en Sport. Meer over de adviesraad op www.asd-delft.nl.