Ronald Roepman
Ronald Roepman

Hot item woningmarkt wekt massale belangstelling voor makelaarsvak

Algemeen

DELFT- Dat een makelaar de spin in het web is op de woningmarkt staat buiten kijf. Als die woningmarkt dan ook nog eens overspannen raakt en het gesprek van de dag wordt, komt de makelaar steeds meer in de picture te staan. Dit zorgt ervoor, dat jonge mensen die nog een studie keuze moeten maken, geïntrigeerd raken door het vak. Met als gevolg een zodanige belangstelling, dat de vier Fontys Hogescholen in Nederland genoodzaakt zijn een numerus fixus in te stellen voor de opleiding Vastgoed en Makelaardij.

Door Rianne Dekker

Een begrijpelijke hausse, vindt Ronald Roepman van Roepman Makelaardij. “De makelaardij is de laatste jaren een hot item in de media, en dit trekt zeker jonge mensen aan. Wel hebben die dan wellicht een iets te romantisch beeld van de makelaardij. Het vak behelst meer dan een snelle wereld waarin veel centjes worden verdiend”. 

Roepman kan het weten. Door zijn “passie voor stenen” heeft hij inmiddels al twintig jaar als beëdigd NVM-makelaar/taxateur op de teller staan. Het vak kent in zijn ogen gelukkig meer voors dan tegens, maar waken voor romantiseren vindt hij zeker op zijn plaats. “Het makelaarsvak is zeer competitief. Er zijn zoveel makelaarskantoren, dat je je goed moet profileren om de uiteindelijke keus op jou te laten vallen. Verder ben je er nog niet als je de opleiding hebt afgerond. Je moet dan nog aan de toelatingseisen van de NVM voldoen. Deze stelt daar haar eigen regels aan. Maar hier tegenover staat, dat het vak van makelaar veel vrijheid biedt. Je werkt voor zestig procent buiten en voor veertig binnen, dus geen saaie kantoorbaan. En het is een heel zelfstandig vak. Je leunt weliswaar op collega’s, maar opereert als individu. Omdat er ook zoveel facetten van het leven bij komen kijken, zoals echtscheidingen en de startersproblematiek, is het menselijke aspect aan het makelaars vak heel hoog. Ik was ooit voorbestemd om accountant te worden, maar heb geen spijt van mijn switch naar de makelaardij”.  

Plan van aanpak DNB
Alle aandacht voor de makelaar ten spijt, maar er moet wel iets worden gedaan aan de oververhitte woningmarkt, vindt ook Ronald. Hij staat dan ook niet onwelwillend tegenover het advies van De Nederlandsche Bank om de markt af te koelen middels het afschaffen van fiscale voordelen voor huizenbezitters. De zogenaamde “jubelton” zou moeten worden afgeschaft en woningeigenaren zouden vermogensbelasting moeten gaan betalen. Roepman over deze laatste maatregel: “Er zit iets scheef als je als huurder met spaarcentjes in box 3 wordt aangeslagen, en als huizenbezitter met je spaargeld in de eigen woning en profiterend van rente aftrek, in box 1. Plannen om hier iets aan te doen moeten niet per definitie overboord worden gegooid. Zeker met het oog op de huidige lage rente, waardoor het een geschikt start moment zou zijn. Aan de andere kant: mensen die altijd braaf hebben afgelost worden hierdoor wel het hardst getroffen. Die komen met hun vermogen ineens in box 3 terecht. Het is gewoon te hopen dat we snel een regering krijgen met een goede minister van wonen, die spijkers met koppen gaat slaan!”