John Meijer, Martin Reitsma, Rob Bolland en René Bom op het terras van MAX GUITAR
John Meijer, Martin Reitsma, Rob Bolland en René Bom op het terras van MAX GUITAR

‘Ik wil worden herinnerd als goed muzikant & een betrokken en goed mens’

Algemeen

DELFT - Donderdagmiddag mocht ik voor Delft op Zondag een interview doen met topmuzikant Rob Bolland en zijn goede vriend René Bom. De Haagse cineast John Meijer heeft dit bijzondere en aangrijpende interview gefilmd dat binnenkort te zien zal zijn bij diverse media zoals OOR en Soundz en voor de Delftse muziekliefhebbers op You Tube. Aan zijn vroegere Delftse optredens bewaart Bolland warme herinneringen.

Door Martin Reitsma

Rob sprak over zijn prachtige carriere met hoogte- en dieptepunten en zijn komende album. Rob werd samen met zijn broer Ferdi onder de naam Bolland & Bolland wereldberoemd met hun werk voor onder andere Status Quo, voor wie ze In The Army Now schreven en produceerden. Ook schreven ze voor Falco hits als Jeanny en Rock Me Amadeus. Dit nummer haalde zelfs in Amerika de eerste plaats van de hitlijst. Ook had het duo in Nederland, Engeland en Duitstalige landen veel succes en hits.

Rob Bolland heeft een ongeneeslijke vorm van kanker in zijn lijf, dat begon vanuit zijn mond. De muziekproducent kreeg in 2017 deze diagnose en weet dat hij op enig moment zal overlijden aan de ziekte. Robbie: “Ik kreeg minstens 25 bestralingen en een reeks chemokuren. Mijn gezicht is kapotbestraald en de pijn voel ik iedere dag.” Vandaag heb ik een goede dag en energiek vertelt hij bij Max Guitar op Scheveningen, waar ook René Bom bijdraagt met ludieke anekdotes.

Rob: “Mijn grote vermoeidheid zie ik meer als een beperking dan een belemmering, want ik wil voordat het einde eraan komt nog een enorme laatste wens voor mezelf en mijn dierbaren in vervulling laten gaan: een afscheidsalbum met Engelstalige nummers die heel dicht bij mij liggen. Rob: “De teksten van de liedjes hebben allemaal betrekking op mijn leven. Ook was hij twintig jaar gebrouilleerd met zijn broer Ferdi, maar dat is enige tijd geleden bijgelegd. Robbie: ik vind het echt fijn dat we weer on speaking terms zijn met elkaar. Met Willem van Kooten hoopt hij eruit te komen v.w.b. zijn financiële claim op hem.

Bolland: “Ik weet dat ik zal sterven, maar gelukkig is het moment niet bekend. Daarom blijf ik positief in het leven staan. Het heeft ook geen zin nu aan dát moment te denken.” Ik vraag hem tenslotte hoe hij wil worden herinnerd, Rob: “Ik wil herinnerd worden als goede muzikant en goed mens.