Het Delft Hyperloop team mag trots zijn op de geleverde prestatie. (Foto: PR)
Het Delft Hyperloop team mag trots zijn op de geleverde prestatie. (Foto: PR)

Delfts hyperloop waagstuk valt in de prijzen

Algemeen

DELFT/VALENCIA - Van 19 tot 25 juli heeft Delft Hyperloop met een team van 35 studenten meegedaan aan de European Hyperloop Week in Valencia. Na afloop kan het team met veel trots zeggen dat ze twee prijzen mee naar Delft mochten nemen.

Een prestatie van formaat, temeer daar Delft Hyperloop meedong naar maar vijf van de van in totaal zes beschikbare prijzen die er te halen vielen. Vier van deze prijzen waren gefocust op het prototype zelf: de Propulsion, Mechanical, Electrical en Complete pod awards. Daarnaast was er ook een prijs te winnen voor de onderzoeken naar opschaling en latere implementatie van het hyperloop systeem, de Scalability award.

Eigen baan, nieuwe motor
Op het Ricardo Tormo racecircuit van Valencia heeft Delft Hyperloop tijdens de wedstrijdweek een eigen baan neergelegd en hier heeft op zaterdag 24 juli de race van alle hyperloop teams plaatsgevonden. Delft Hyperloop is het enige team dat haar eigen baan had meegenomen met het nieuwe motor ontwerp, de zogenaamde Linear Synchronous Motor. Deze motor gebruikt koperen spoelen in de baan om een magnetisch veld op te wekken dat de permanente magneten op het voertuig afstoot. Zo komt de energie benodigd voor de voortstuwing vanuit het stroomnet dat aangesloten zit op de baan i.p.v. vanuit de batterijen op de hyperloop. De eigen baan meenemen èn een nieuwe motor, het waren gewaagde stappen van het Delftse team. Alle andere teams kozen ervoor om te racen op de hyperloop baan die al op het circuit aanwezig was.

Prijs
Een hele inspanning, maar dat betaalde zich wel uit. Op zondag 25 juli werd in de haven van Valencia bekendgemaakt dat het Delft Hyperloop team twee competitieprijzen mee naar huis mocht nemen. Ze hebben niet alleen het beste mechanische systeem ontwikkeld in hun prototype en daarmee de Mechanical Award gewonnen. Maar ook wisten ze de de Scalability Award binnen weten te slepen met hun schaalbaarheidsonderzoeken en ontwerpen voor hyperloop infrastructuur in Amsterdam. Dat laatste weegt zwaar, want de schaalbaarheid van het project is een belangrijke voorwaarde voor de mogelijk realisatie en implementatie ervan.

Vreugde dus bij het Delftse studententeam. Maar wat Delft Hyperloop betreft gaat de strijd verder. Er volgt een nieuw jaar met nieuwe ontwikkelingen, en volgend jaar hoopt Delft Hyperloop met hun tweede iteratie van deze gloednieuwe motor, de Propulsion en Complete Pod Award ook nog mee naar huis te nemen.