Kleine meerderheid optimistisch gestemd over de woningmarkt
<p>Martijn Sinnema en Ronald Roepman van Roepman Makelaardij.</p>

Martijn Sinnema en Ronald Roepman van Roepman Makelaardij.

Kleine meerderheid optimistisch gestemd over de woningmarkt

  wonen

DELFT - Een kleine meerderheid van de Nederlanders is aan het begin van het nieuwe jaar optimistisch gestemd over de woningmarkt. Alle coronaperikelen blijken op deze kijk geen negatieve invloed gehad te hebben.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft dus op peil, volgens de nieuwste stand van de Eigen Huis Marktindicator. Ondanks de voortdurende coronacrisis, voorzien maar weinigen een stijging van de hypotheekrenteaftrek of dalende huizenprijzen. Kort na het uitbreken van de coronacrisis was dat wel anders, maar sinds juni vorig jaar kantelde dat beeld. Deze opwaartse beweging is in eerste instantie het gevolg van de krapte op de woningmarkt, in combinatie met de lage rentestand. “De verwachting is dat deze stijging in het nieuwe jaar 2021 aanhoudt. Het is fijn om te constateren dat de woningmarkt ongeschonden door deze vervelende Covid-periode heen heeft kunnen komen”, zegt Ronald Roepman van Roepman Makelaardij aan de Molslaan. “Richten we onze blik even op ons eigen kantoor, dan kunnen we eigenlijk ook alleen maar tevreden zijn.” Door de klanten die het afgelopen jaar van de diensten van Roepman Makelaardij gebruik hebben gemaakt, wordt het kantoor voor zowel de aan- als verkoop met een 9,3 beoordeeld.
De genoemde krapte op de woningmarkt baart consumenten wel zorgen, in verband met de beschikbaarheid en betaalbaarheid van koopwoningen. Zo vindt 45 procent van de consumenten het een ongunstige tijd om te verhuizen. Bij de vorige peiling in november vorig jaar was dat nog 41 procent.

Verkoopcijfers NVM
Dit sentiment wordt ook gestaafd door de verkoopcijfers die de NVM vorige week presenteerde. Zo steeg de gemiddelde huizenprijs volgens de grootste makelaarsvereniging afgelopen jaar naar 365.000 euro. Dat is bijna 12 procent meer dan een jaar eerder. Een ongekend harde stijging, stelt de NVM, veroorzaakt door flinke woningschaarste. De makelaarsvereniging stelt verder, dat de prijsontwikkeling in een jaar voor het tweede achtereenvolgende kwartaal boven de 11 procent ligt. In dit ‘coronajaar’ zijn er verder 3,7 procent meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen.
In totaal werden er door NVM-makelaars 41.184 koopwoningen bestaande bouw verkocht in het vierde kwartaal en vergeleken met het vierde kwartaal 2019 lag het aantal transacties 2,3 procent hoger. Op jaarbasis zijn er in 2020 154.000 woningen verkocht. “De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 29 dagen, dat is 7 dagen korter dan een jaar geleden”, aldus de NVM. “In een krappe markt proberen kopers sneller hun slag te slaan. Niet minder dan 86 procent van de verkochte woningen in het afgelopen kwartaal had een verkooptijd van maximaal 90 dagen.”

Nieuwbouw
In het vierde kwartaal van 2020 zijn 9.600 nieuwbouwwoningen en -kavels verkocht. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar. Zo is het laatste kwartaal van het jaar een passend sluitstuk van een succesvol nieuwbouwjaar. Roepman Makelaardij aan de Molslaan 43 is te bereiken via (015) 213 41 34 of kijk op www.roepman.nl.

Meer berichten