Ronald Roepman en Martijn Sinnema van Roepman Makelaardij.
Ronald Roepman en Martijn Sinnema van Roepman Makelaardij.

De drukte blijft bij Roepman Makelaardij ook na de jaarwisseling aanhouden

wonen

DELFT - Het is een drukke tijd voor Roepman Makelaardij aan de Molslaan 43. Niet de starters zijn nu zoals je zou denken genegen om bij de makelaar aan te kloppen.

De grootste drukte wordt veroorzaakt door de mensen die graag een tweede woning willen kopen. Bijvoorbeeld om die aan een starter te verhuren. Die starters zelf willen een bezoekje aan de makelaar nog even uitstellen. “Die wachten tot na de jaarwisseling”, zegt Ronald Roepman. “Dan gaat voor hun namelijk de nieuwe regeling omtrent de overdrachtsbelasting in, zodat ze dan een aanzienlijk bedrag gaan besparen bij hun aankoop. Het omgekeerde is te zien bij beleggende kopers, die juist op het laatste moment nog hun slag willen slaan. Die willen dit jaar nog de overdracht laten plaatsvinden, omdat zij in januari 2021 juist duurder uit zijn.”

De maatregelen
Er is een grote vraag naar woningen, vooral onder de groep starters. Volgens Ronald Roepman heeft die groep het vrij lastig, mede vanwege de gestegen prijzen. De drempel is te hoog, maar daar kan volgens de makelaar verandering in komen. “Dat heeft verder weinig met Corona te maken, maar op Prinsjesdag zijn de kabinetsplannen gepresenteerd en daarbij is onder andere aangegeven dat de overdrachtsbelasting voor starters komt te vervallen vanaf 1 januari 2021. Hierdoor wordt het totaalbedrag dat starters voor een eerste eigen woning moeten betalen lager. Hierdoor lijken er voor deze groep dus meer kansen te ontstaan om iets te kopen. De overdrachtsbelasting gaat voor beleggers juist omhoog, verhuurders die in de voorbije jaren nogal eens woningen voor de neus van starters wegkaapten.”

Opstuwing van prijzen
De opstelling van de beleggende kopers maakt november en december voor Roepman Makelaardij dus drukke maanden. “Wij zien de drukte toenemen”, zegt de makelaar. “En dat geldt eigenlijk ook voor de woningmarkt zelf, die nogal onder druk staat en waar nog steeds de prijzen verder opgestuwd worden. Door een nog grotere schaarste op de woningmarkt, er is veel meer vraag dan aanbod, blijven de prijzen steeds maar stijgen.”

Bijbouwen
Volgens Ronald Roepman is de oplossing hiervoor op lange termijn om meer te bouwen. “Meer woningen bij bouwen, zodat het aanbod groter wordt”, legt hij uit. “Zelf zijn we niet zo betrokken bij nieuwbouwprojecten, maar andere makelaars zijn wel betrokken bij diverse woningprojecten die in Delft gebouwd gaan worden.”

Beperkte gevolgen
In algemene zin gesproken ziet Ronald Roepman best gunstige ontwikkelingen, ondanks Corona. “Gelukkig is een grote werkloosheid als gevolg van de Coronacrisis uitgebleven”, zegt hij. “Daarbij kunnen kopers profiteren van een lage rentestand. Zeker met de maatregel van het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters zullen de kansen voor die groep stijgen. We hopen dus nog steeds op veel extra geïnteresseerde starters na de jaarwisseling, als de groep van beleggende kopers fors duurder uit is.”

Neem voor meer informatie over de diensten van Roepman Makelaardij als aankoopmakelaar in deze roerige tijden contact op via telefoonnummer (015) 213 41 34 of kijk alvast even op de website www.roepman.nl.