Het gaat beter met de woningmarkt dan je met de huidige lockdown zou verwachten.
Het gaat beter met de woningmarkt dan je met de huidige lockdown zou verwachten.

NVM: huizenmarkt heeft nauwelijks last gehad van coronamaatregelen

  wonen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) heeft bemoedigende geluiden laten horen. Tijdens de twee maanden dat het land in 'lockdown' ging, heeft de huizenmarkt nauwelijks last gehad van de coronamaatregelen.

Om de afgelopen week als voorbeeld te nemen, toen lag het aantal transacties maar liefst 23 procent hoger dan het weekgemiddelde vóór de lockdown. De NVM brengt de bevindingen van de analyses van Brainbay naar buiten, een dochteronderneming van NVM. “We baseren ons op cijfers, en die zijn glashelder", laat de belangenorganisatie weten. "Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol."

De woningmarkt
Volgens de NVM laten de nieuwste woningmarktstatistieken verder het volgende zien: het aantal te koop gezette woningen ligt vergeleken met het begin van de crisis in precies dezelfde periode 1,4 procent hoger dan een jaar geleden.
Het aantal dagen waarbinnen een woning verkocht wordt, ligt gemiddeld op 29. Een jaar geleden waren dat nog 42 dagen.
De vierkante-meterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1 procent in vergelijking met de maand voor de lockdown. Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7 procent hoger.

Hypotheekmarkt
Volgens NVM zijn mensen nog steeds bezig met hun huis. Bij monde van Lana Gerssen, de voorzitter van de vakgroep Wonen: "Men denkt juist in deze tijd aan het verbouwen van hun woning en het verlagen van hun maandlasten, waardoor er veel beweging is in de hypotheekmarkt. Anderen besluiten toch voor verkoop te gaan, en kopen een woning die beter aan hun wensen voldoet. Het is onverminderd druk op de woningmarkt."

Huurwoningen
Het aantal vrijgekomen huurwoningen ligt in met name toeristische steden en regio’s zo’n 13 procent hoger dan in de weken vóór de crisis. Vergeleken met vorig jaar is dit zelfs 21 procent meer en dat is volgens NVM opvallend. Afname van het gebruik van Airbnb lijkt een logische verklaring.

Dure prijsklasse
In de hele dure prijsklassen ziet NVM een afname in het aantal huurpanden. En er is een afname van het aandeel expats en/of internationals - waarvan Delft zoals bekend een belangrijke gastheer is dat een woning heeft gehuurd sinds de uitbraak van corona: van 21 naar 14 procent. Dit ten opzichte van het totaal aantal verhuurtransacties. Voor de vier grote steden en Eindhoven is het percentage gedaald van 55 naar 44 procent.

Meer berichten