Markeer in uw agenda: zaterdag 3 oktober 2020 is al weer de volgende
NVM Open Huizen Dag, een gezellige dag voor het hele gezin!
Markeer in uw agenda: zaterdag 3 oktober 2020 is al weer de volgende NVM Open Huizen Dag, een gezellige dag voor het hele gezin!

Afgelasting NVM Open Huizen Dagen andere gevolgen van de coronacrisis

wonen

DELFT – Iedereen die zich verheugd had op een dag vrijblijvend huizen bezichtigen moet zijn toevlucht nemen tot het internet. Online huizen bezichtigen blijft mogelijk, maar de NVM Open Huizen Dag van dit weekend is afgelast.

Aanleiding voor het afgelasten van de NVM Open Huizen Dag is de toename van het aantal gevallen van besmetting door het coronavirus in het land. Ook de Open Huizen Dag die in Delft gepland stond gaat niet door. “Met het annuleren van de open dag neemt de NVM haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en levert hiermee een bijdrage aan het voorkomen van verdere uitbreiding van het aantal besmettingen”, aldus de organisatie. Met de huidige krapte op de woningmarkt was de verwachting dat weer veel mensen deze zaterdag 28 maart zouden komen.

Afgelasting
Ondanks dit gunstige vooruitzicht, vindt de NVM het door laten gaan niet verantwoord. “Besloten is geen risico te nemen en de editie van 28 maart niet door te laten gaan”, aldus de NVM. Op de NVM Open Huizen Dag bezoeken namelijk tienduizenden mensen in korte tijd diverse woningen. Bij zo’n gelegenheid wordt de rondleiding door de woning door de eigenaar zelf gedaan. Sommige woningen worden dan wel door tientallen personen bezocht, zo ook bij de laatst gehouden editie. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag staat gepland voor zaterdag 3 oktober 2020. Schrijf deze datum dus in je agenda!

Corona en woningmarkt
Vereniging Eigen Huis heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronacrisis op de woningmarkt. Die invloed is groot, denken de Nederlandse huiseigenaren. De helft van hen denkt dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt. “Deze verwachtingen blijken uit onze representatieve peiling onder 1.175 leden”, aldus Eigen Huis. “Op dit moment verwacht driekwart van de huiseigenaren dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn. Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.”

Betalingsproblemen
Van de zzp’ers met een eigen huis is op dit moment 14 procent bezorgd over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op korte termijn, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van hen is bang dat de inkomsten grotendeels of geheel wegvallen en meer dan de helft vreest dat de eigen financiële reserves snel op zullen raken. Van alle huiseigenaren tezamen maakt 4 procent zich op dit moment zorgen over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten op korte termijn. En 80 procent van de huiseigenaren verwacht dat zij hun huidige inkomen zullen behouden. Zes maanden geleden was nog 98 procent hiervan overtuigd. Door de gevolgen van het coronavirus verwacht nog niet de helft van de zzp’ers de inkomsten op het oude niveau te kunnen vasthouden.

Steunmaatregelen
De helft van de huiseigenaren heeft vertrouwen in de steunmaatregelen van de overheid en banken. Eigen Huis wil daarnaast dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. “Wij vinden het in deze tijd onverantwoord als mensen bij betalingsachterstanden uit hun huis worden gezet.”