Afbeelding

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars

wonen

Wonen aan de gracht is toch de ultieme Delftse beleving. Fred Williams zal zijn huis aan Noordeinde 35 met een bedroefd hart verlaten.

Fred komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar hij ook een huis heeft en woonde op allerlei plekken in de wereld. In 2006 kwam hij voor zijn werk bij Shell naar Nederland. "Eerst had ik een appartement in de Kromstraat, omdat ik verwachtte maar een twee of drie jaar hier te zijn", vertelt hij aan de tafel in de ruime woonkeuken. "Het werd langer, 11 jaar, en daardoor had het zin om te gaan kopen. Ik heb dit huis gekocht als investering, maar vooral als plek voor mijn familie." Noordeinde 35 is een gemeentelijk monument met een interessante geschiedenis. Fred heeft er zich in verdiept: "Ooit was dit de ingang naar een zeepfabriek. Later heeft het nog andere bestemmingen gehad en zijn de nummers 33 en 35 samengetrokken tot één pand."

Up to date
Noordeinde 35 mag dan een historisch pand zijn, qua interieur is het helemaal up to date. "Er zit veel werk in", aldus Fred. Zoals veel grachtenpanden is het smal, maar wel heel diep. In de garage op de begane vloer kun je moeiteloos drie auto's achter elkaar kwijt en dan hou je ruimte over, die op dit moment in twee delen is onderverdeeld: een werkplaats en een muziekstudio, want Fred is een enthousiast amateurmuzikant. "De studio is helemaal geïsoleerd. Zelfs de ventilatie is geïsoleerd zodat die geen muziek mee naar buiten neemt." Ook op de bovenverdiepingen is veel vernieuwd. "het dak en bijna al het loodgieterswerk is nieuw, net als de elektriciteit en de boiler. Keuken en sanitair dateren uit 2014.

Ruime voorzieningen
Op de eerste en tweede verdiepingen zijn identieke toiletten en de badkamer beschikt over een jacuzzi en een regendouche. Ooit heb ik er over gedacht om een en suite badkamer in de master bedroom te bouwen. Dat is er niet van gekomen, maar al het voorbereidende leidingwerk is al wel gedaan." De eerste verdieping voorziet in een ruime huiskamer aan de voorzijde en een ruime keuken aan de achterzijde, en een overloop in het midden waar ook een inbouwkast is gebouwd voor opslag, wasmachine en droger. Ramen aan beide zijden geven veel licht. De tweede verdieping is identiek aan de eerste ingericht, met twee grote slaapkamers aan de voor- en achterzijde. Hoewel het huis, omdat het een monument is, niet beschikt over dubbel glas, vallen de stookkosten mee", aldus Fred: "Je zit hier tussen huizen in." Fred beschikt ook over Toon, het smart systeem van Eneco waarmee je niet alleen van afstand allerlei zaken kunt bedienen, maar waardoor je ook zicht houdt op je energiekosten. In de huiskamer is een open haard ingebouwd "Ook allemaal nieuw", waarmee je het op kille winterdagen warm én gezellig houdt. En dat alles op loopafstand van de binnenstad en met tram 1 om de hoek. Handig voor een reiziger als Fred.

Groot dakterras
De openslaande deuren van de keuken geven toegang tot misschien wel hèt asset van deze binnenstadwoning; een dakterras van maar liefst 62 vierkante meter. "Daar hebben we erg van genoten. We vinden het heerlijk om vrienden te ontvangen", zegt Fred. Hij zal Delft en Noordeinde 35 dan ook met een bedroefd hart verlaten. "Maar ik ben met prepensioen en het werk wat ik nog doe kan ik van overal ter wereld doen", legt hij uit. "Het is dan niet te doen om er twee huizen op na te houden."