Esmee komt al sinds haar achtste bij de Delftse Natuurwacht (Foto: Koos Bommelé)
Esmee komt al sinds haar achtste bij de Delftse Natuurwacht (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Esmee Overtoom

vaste rubrieken

DELFT - Esmee Overtoom is pas 23 jaar, maar toch al acht jaar vrijwilliger bij de Delftse Natuurwacht. Daar leert zij kinderen op een leuke en actieve manier meer over de natuur.

Door Cheyenne Toetenel

Natuur vormt al van jongsafaan de rode draad in het leven van Esmee. "Van huis uit heb ik meegekregen dat je zuinig moet zijn op de natuur. Op de middelbare school vond ik aardrijkskunde ook superinteressant. Zelfs zo interessant, dat het uiteindelijk heeft geleid tot mijn inschrijving voor de studie Climate and Management aan De Haagse Hogeschool." Die studie heeft zij inmiddels afgerond, waarop een leuke baan volgde. "Sinds twee maanden ben ik bij het Hoogheemraadschap van Delfland werkzaam als beleidsmedewerker klimaatadaptatie." En ook in de weekenden blijft ze verbonden aan de natuur, als vrijwilliger bij de Delftse Natuurwacht.

Delftse Natuurwacht
Het is allemaal begonnen met de bewonersvereniging Agnetapark en Volkshuisvesting in Delft die vonden dat er voor de jeugd activiteiten op touw moesten worden gezet om baldadigheid in plantsoenen te voorkomen. Er werden veel woningen gebouwd, parkeerplaatsen aangelegd en het verkeer werd steeds drukker, waardoor kinderen steeds minder met de natuur in aanraking kwamen. De Delftse Natuurwacht is daarom in 1958 opgericht. Deze natuurclub organiseert natuur- en milieuactiviteiten voor kinderen van acht tot en met achttien jaar. Per leeftijdsgroep gaan begeleiders op een andere manier te werk, om de bijeenkomsten interessant en uitdagend te houden voor iedereen. Bij de jongste groep gebeurt de kennismaking met de natuur spelenderwijs. "Je kan kinderen van acht tot tien natuurlijk niet een heel college geven over de regenworm!", grapt Esmee. "De activiteit moet wel passen bij de leeftijd." Oudere groepen zijn meer informatief én actief. "Zij gaan bijvoorbeeld bomen knotten of appels plukken bij de boomgaard."

Maatschappelijke stage
Esmee startte acht jaar geleden als vrijwilliger bij de Delftse Natuurwacht, maar was ook toen al een bekend gezicht bij de club. "Zelf ben ik lid geweest van mijn achtste tot mijn twaalfde. Toen ik op mijn vijftiende een maatschappelijke stage moest lopen voor school, dacht ik meteen aan mijn tijd hier. Ik ging aan de slag als begeleider van de kinderen van acht tot tien jaar en vond het zo leuk dat ik ben blijven hangen." Op de zaterdagochtend begeleidt zij de groep van 10.00 uur tot 12.00 uur. "We beginnen meestal met een praatje. Daarna gaan we lekker naar buiten, de natuur in. De ene keer doen we een speurtocht, de andere keer zoeken we natuurlijke materialen waarmee we kunnen knutselen en tijdens landelijke acties zoals de opschoondag dragen we ook daaraan bij. We eten en drinken wat, en sluiten af met een spelletje of knutselactiviteit. Daarna gaan de kinderen met een blij gezichtje naar huis." Vooral het enthousiasme vindt Esmee leuk om te zien. "Je merkt dat ze ook écht geïnteresseerd zijn in de natuur. Ze stellen soms vragen waarmee ze zelfs mij aan het denken zetten." Esmee ziet ook een duidelijke ontwikkeling. "De eerste keer zijn ze vaak erg schuw, maar al snel bloeien ze helemaal op." Daarnaast spreekt ook de gedrevenheid van de vrijwilligers Esmee aan. "Een mooi voorbeeld daarvan is onze 94-jarige Leen. Hij is al sinds de start in 1958 aangesloten bij de Natuurwacht en begeleidt de groep tien- tot twaalfjarigen. Hij is echt een wandelende encyclopedie en dat vinden de leden maar wat interessant!"

Activiteiten
Ook deze vakantie zit Esmee niet stil. "Door corona zijn we zo lang uit de lucht geweest, dat we de kinderen toch nog een activiteit willen aanbieden. Dat doen we deze zondag, in samenwerking met de Kindertuinen-Sleutelbloem, met workshops voor kinderen van zes tot twaalf jaar." 'Hoe overleef je in de natuur?', is het centrale thema die dag. "Bij de Kindertuinen kunnen de kinderen kruiden en bloemen plukken om vervolgens zelf heksenkaas van te maken. Daarnaast kunnen de kinderen speerwerpen, vuur maken en boogschieten. Bij De Papaver zijn ook speurtochten te doen. Stuur een mail met je naam en leeftijd naar groep1012@natuurwacht.nl en geef aan welke workshop je wilt doen. Voor leden gratis, voor niet-leden 2,50 euro!"

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!