(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Marco Visser

vaste rubrieken

Marco (65) is predikant in de Vierhovenkerk en schildert graag. Zijn werk exposeert hij tot 21 september in de Jessehof.

Waarom wilde u hier op de foto?
"Op dit moment zijn twaalf van mijn werken in de Jessehof te bezichtigen."

Had u altijd al interesse in kunst?
"Zeker, dat is altijd een belangrijk aspect in mijn leven geweest. Niet alleen schilderijen, maar ook poëzie. Poëzie gebruik ik ook in mijn werk als predikant. Zelf tekenen en schilderen vind ik erg ontspannend om te doen. Door het schilderen kan ik de drukte van het alledaagse leven even loslaten."

Wat maakt u zoal?
"Voornamelijk schilderijen, maar ook collages. Daarnaast zentangle ik graag, dat is heel simpel gezegd het trekken van zwarte lijntjes waardoor een figuur ontstaat."

Wat inspireert u?
"Verschillende kunstenaars, die mij meestal worden aangedragen door Wilma Keizer. Al vijftien jaar volg ik lessen van deze beeldend kunstenaar en docent schilderen bij de VAK. Het werk uit mijn expositie is voornamelijk geïnspireerd op Pieter de Hoogh, Jonas Wood en Paul van Dongen. Maar er zijn ook werken die mij volledig toevallen."

U bent predikant. Is er een verband met uw schilderijen?
"Dat geldt voor sommige werken wel. Zo heb ik de collages 'Remember Me' en 'Het Zwarte Schaap' gemaakt. Beide met de boodschap dat ieder mens meetelt, ongeacht leeftijd, achtergrond of eventuele handicap. Dat draagt de kerk ook uit."

Hoe is de expositie in de Jessehof tot stand gekomen?
"Ik werd gevraagd en was meteen enthousiast. Ik vind de Jessehof een prachtig initiatief. Het is een laagdrempelige huiskamer voor alle inwoners van Delft van laag tot hoog, van arm tot rijk. Het is mooi om mijn werk daar te mogen hangen."

Vanwaar de expositienaam 'En zie'?
"Het is bedoeld van ‘Kijk nou toch eens, er gebeurt iets verrassends, iets wat je nog niet had verwacht’. Zo gaat het niet alleen bij het schilderen, maar ook in het leven."

Heeft u een specifiek doel met uw werken?
"Dat verschilt per object. De schilderijen waarbij ik mij heb laten inspireren door andere kunstenaars zijn meer bedoeld voor het esthetische aspect. De werken die uit mijzelf ontstaan hebben wel een doel; het tonen van gelijkheid."

Kunnen we de expositie nu vrij bezoeken?
"Dat kan tijdens de openingstijden van de Jessehof. Geïnteresseerden kunnen daarvoor even kijken op de website www.jessehof.nl."

Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik elke week een uur naar de Jessehof gaan om met bezoekers te spreken. Deze mensen kennen de samenleving vaak erg goed en voelen ragfijn aan waar dingen scheef gaan."

!