Leni is een 'mensenmens'
Leni is een 'mensenmens'

Passie met een Gouden Rand: Leni Vijverberg

vaste rubrieken

DELFT - Rouwen kost soms meer energie dan je hebt. Een vrijwilliger van Humanitas Steun bij Rouw en Verlies helpt hierbij. Zo ook de 70-jarige Leni Vijverberg, die sinds haar pensionering actief is binnen de stichting die dit jaar 75 jaar bestaat.

Leni heeft in haar leven veel vrijwilligerswerk gedaan, met name op de scholen van haar kinderen. "Destijds zat ik in de ouderraad, later de sportcommissie en medezeggenschapsraad", vertelt ze. "Daarnaast ben ik maatschappelijk werker van beroep geweest, waar ik veel met rouwverwerking te maken kreeg. Voor mijn werk had ik veel contact met instanties die iets met rouw en verlies deden, waaronder Humanitas. Toen ik stopte met betaald werk in 2014, ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan bij Steun bij Rouw en Verlies in Delft." Betrokkenheid is iets wat in Leni zit. "Ik ben echt een mensenmens. Iemand die graag in verbinding is met de ander. Ik help mensen graag herstellen, zodat zij weer zin krijgen in het leven."

Steun
Leni vindt het mooi om als vrijwilliger naast iemand staan die door een moeilijke periode gaat. "Omgaan met rouw is zwaar en velen denken dat ze er nooit doorheen komen. Als vrijwilliger van Humanitas Steun bij Rouw en Verlies ben ik een luisterend oor en kan ik mensen manieren aanreiken om het rouwproces te doorlopen. Ik kan ze langzaamaan weer het vertrouwen geven om hun leven in te vullen, na het overlijden van een dierbare." En dat doet Leni bij Humanitas op twee manieren: met gratis individuele gesprekken en met lotgenotengroepen tegen een vergoeding van in totaal twintig euro. De individuele gesprekken vinden thuis plaats en zijn er voor iedereen die met rouw en verlies te maken hebben. De lotgenotengroep is er speciaal voor partnerverlies, en recent is ook een pilot gedaan met familieverlies. De lotgenotengroep bestaat uit acht bijeenkomsten van maximaal acht personen. "Deze mensen komen bij elkaar, ondervinden samen herkenning en erkenning en krijgen tips om met rouw om te gaan. Per bijeenkomst is er ook een bepaald thema aan verbonden, zoals 'het afscheid', 'herinneringen' en 'de kracht om verder te gaan'." Voorafgaand aan de bijeenkomsten wordt goed gekeken welke personen raakvlakken met elkaar hebben. "Herkenning en erkenning bieden troost. Daarom probeert Humanitas mensen te matchen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat kan bijvoorbeeld verlies door dementie, zelfdoding, kanker, een verkeersongeval of een hartstilstand zijn."

Persoonlijke ervaring
Ook Leni zelf heeft rouw meerdere malen van dichtbij meegemaakt. "Een week voordat mijn eerste kind werd geboren, overleed mijn vader op 62-jarige leeftijd plotseling aan een hartstilstand. Afscheid heb ik dan ook niet kunnen nemen, wat mij erg heeft geraakt in het leven. Maar ook over het verlies van mijn dementerende moeder op haar 99e kan ik meepraten. En over de zelfdoding van een vriendin die ik heel intensief heb begeleid. Ik weet hoe belangrijk het is om erover te spreken, dus doe ik dat met de deelnemers. Mijn ervaringen hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Hiermee kan ik personen die het moeilijk hebben helpen." Het mooiste aan het vrijwilligerswerk vindt Leni het zien van de groei die deelnemers meemaken. "Het proces is zwaar, maar levert uiteindelijk iets op. Het geeft mij een goed gevoel dat ik daaraan heb kunnen bijgedragen."

Rouw en verlies
Door de coronasituatie vinden de lotgenotengroepen nu even geen doorgang, maar aanmelden voor januari 2021 is wel alvast mogelijk via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl. De individuele sessies gaan wel door. "De afgelopen tijd heb ik die telefonisch uitgevoerd, maar de mogelijkheid bestond ook om te spreken tijdens een wandeling. Zo zie je maar weer dat de creativiteit van vrijwilligers naar boven komt. Vanaf nu zijn ook de gebruikelijke huisbezoeken weer mogelijk." Leni wil graag duidelijk maken dat ook de nabestaanden van coronaslachtoffers contact op kunnen nemen met Humanitas. "Veel mensen hebben geen afscheid kunnen nemen, wat grote impact heeft. Wij staan klaar om deze mensen te helpen."

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!