(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Ben Kleyn

vaste rubrieken

Ben Kleyn (57) is fotograaf en kunstenaar. Zijn Delftse stadsportretten schitteren momenteel in het stadskantoor van de gemeente Delft.

Waarom wilde je hier op de foto?
"Hier in het stadskantoor exposeer ik tot en met 23 januari mijn stadsportretten. Op deze prenten zijn allemaal plekken in Delft te zien waar ik herinneringen aan heb."

Wanneer ontdekte jij jouw creatieve kant?
"Toen ik een jaar of negen was ging ik vaak naar het museum. Dan zat ik op een bankje naar kunst te kijken en stelde ik vragen over werken die ik niet begreep. Op die leeftijd ging ik ook zelf al aan de slag met fotografie. Een paar jaar later begon ik actief te tekenen, voornamelijk straten die mij interesseerden."

Wat voor kunst maak je?
"Portretfotografie is één van mijn specialiteiten. Frans Molenaar is veelvuldig voor mijn lens verschenen, maar ook veel goochelaars. Daarnaast maak ik dus stadsportretten, waarin ik fotografie en mijn tekenkunsten combineer."

Wie is jouw voorbeeld?
"Anton Pieck. Ik heb het idee in mijn hoofd om ooit nog eens dezelfde plekken te bezoeken als hij, echt de plekken waar hij gestaan heeft. Ik wil dezelfde dingen doen, maar dan op mijn eigen manier. Dan kun je zien hoe die plaatsen vroeger waren en hoe ze nu zijn."

Hoe zijn deze stadsportretten tot stand gekomen?
"Ik ben opgegroeid bij mijn opa en oma in Delft en heb daar hele mooie herinneringen aan. In mijn werken zie je allerlei plekjes die iets met mij doen. Ik laat mijn eigen beleving van Delft zien. Het idee kwam in mij op en het leek mij leuk om te doen, dus ik ben al die plekjes op gaan zoeken en heb daar prenten van gemaakt."

Waar herkennen we een echte Kleyn aan?
"Er is sowieso niemand anders die op deze manier te werk gaat, dus mijn werken zijn uniek. Ik gebruik ook in elk werk dezelfde vier kleuren, dus dat is zeker een herkenningspunt."

Kun jij van dit werk leven?
"Ik word niet rijk van dit werk, maar ik kan er wel van leven en doe het met plezier."

Waarom doe je dit zo graag?
"Omdat ik op deze manier kan uiten wat in mijn hoofd zit. Ik zie altijd beelden voor me en die ideeën moet ik dan gewoon uitvoeren. Ik wil dan graag weten hoe zoiets er in het echt uit komt te zien."

Hoe is het om jouw werk hier in het stadskantoor te exposeren?
"Ik vind het tof dat mijn werk nu eindelijk eens in Delft hangt. Daar heb ik veel moeite voor moeten doen. Nu is het eindelijk te zien in de stad waar ik zo'n connectie mee voel."

Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik zorgen dat er meer wordt gedaan op het gebied van kunst. Ik ben momenteel al bezig met een kunstmarktje op het Doelenplein. Delft heeft prachtige plekken voor dat soort marktjes, dus die moeten we benutten."