Afbeelding

Hemd van het Lijf: Bram Haring

vaste rubrieken

Bram Haring (67) maakt kunst van doodgewone objecten en mag als eerste kunstenaar exposeren in de kleinste galerie van Delft.

Waarom wilde je hier op de foto?
"Hier in De Engel is sinds kort een kunstgalerie gevestigd. Ik ben de eerste kunstmaker die zijn objecten mag tonen aan het publiek."

Wat voor een kunstgalerie is dit?
"Het is de kleinste galerie van Delft, dus dat is heel bijzonder. Deze is maar 119 centimeter lang, 85 centimeter hoog en 40 centimeter diep. Iedere maand krijgt een andere kunstmaker de kans om zijn of haar objecten te exposeren."

Wat is jouw rol hierin?
"Ik heb bij de eigenaar van dit café het idee geopperd om zo'n kunstgalerie te maken van de nis, die voorheen niet toegankelijk was. Ook hij zag het zitten, dus ik heb het plan voor hem uitgewerkt en de nis uiteindelijk verbouwd. En dit is het eindresultaat!"

Wat heb jij met kunst?
"Het is geweldig om met kunst aan de slag te gaan en daar mijn creativiteit in kwijt te kunnen. Ik zie dingen, krijg er een ingeving bij en maak er wat van. Dat doe ik al heel lang, maar sinds mijn pensioen heb ik er extra tijd voor."

Hoe is dat zo begonnen?
"Als kleine jongen was ik al heel creatief en trokken kunst en muziek mijn aandacht. Op school vond ik het bijvoorbeeld altijd fantastisch om op te treden met de schoolband. Ik speelde destijds op de bongo. In mijn vrije tijd maakte ik toen ook al bijzondere kunstobjecten, dus ik heb wel echt een creatieve achtergrond."

Wat voor kunst maak jij?
"Eigenlijk van alles. Alleen aan schilderen doe ik niet, want dat is niet mijn ding. Ik kijk wat voor objecten ik tot mijn beschikking heb en maak daar iets opvallends van. Momenteel ben ik bezig met 'blote pendules' in blik. Zo kun je precies zien hoe zo'n klok werkt."

Wat vind je zo mooi aan het maken van kunst?
"Dat ik iets nieuws kan maken van voorwerpen waar je eigenlijk niets meer aan hebt. De fototoestellen hier in de galerie heb ik bijvoorbeeld omgetoverd tot lampen. Het kan allemaal niet gek genoeg voor mij."

Heb jij een specifiek doel met jouw kunstobjecten?
"Wat ik graag wil is dat mensen over mijn objecten praten. Mijn kunst moet dus echt hun aandacht trekken."

Hoe voelt het om jouw objecten hier als eerste kunstmaker te mogen exposeren?
"Ik vind het een prachtig podium voor wat ik doe. Het komt eigenlijk van twee kanten. Het is voor het café leuk dat deze galerie er nu is en het is mooi dat ik daaraan mee heb mogen werken."

Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
"De Delftse studentenpartij afschaffen. Ze wonen hier maar een paar jaar en willen de dienst uitmaken. Ik vind dat je dat moet overlaten aan de échte Delftenaren."