<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl

Hemd van het Lijf: Dion van Rijt

  vaste rubrieken

Dion van Rijt (28) reist als illusionist de wereld rond met zijn shows. Vooral in het buitenland is hij succesvol, maar Delft blijft zijn thuisbasis.

Waarom wilde jij hier op de foto?
"Dit is mijn atelier. Hier bedenk en repeteer ik mijn shows. Het staat hier vol met magische objecten."

Wanneer ben jij begonnen met goochelen?
"Als klein jongetje van een jaar of vier. Toen kreeg ik mijn eerste goocheldoos en die viel meteen in de smaak."

Vanwaar die interesse?
"Ik was altijd al anders dan anderen en wist niet zo goed hoe ik mijzelf moest uiten. Dat veranderde toen ik mij ging verkleden en allerlei typetjes aannam. Ook op school ging mijn aandacht alleen uit naar de creatieve vakken, dus het zit echt in mijn karakter. Mijn creativiteit geeft mij kracht."

En wat gebeurde er verder?
"Ik ging bij de goochelclub, waar ik veel leerde van de grootmeesters. Uiteindelijk begon ik aan wedstrijden en behaalde ik veel successen, zowel nationaal als internationaal. Ik werd als tiener ontdekt en word sindsdien veel geboekt voor shows in binnen- en buitenland."

Hoe succesvol ben jij momenteel?
"Regelmatig ben ik in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en zelfs Canada en Azië om mijn acts te tonen. Daar maak ik deel uit van grote shows met internationale magiërs. Afgelopen zomer gaf ik ook een optreden in Delft tijdens het Delft Fringe Festival. Daar won ik zelfs de publieksprijs, echt waanzinnig."

Hoe zien die acts van jou er uit?
"Mijn bekendheid verkreeg ik met acts waarin ik gedaantes aannam van fantasiekarakters in magische situaties. Daarin combineerde ik magie met dans. Momenteel werk ik aan een totaal nieuwe show, waarin ik meer de klassieke goochelaar met de hoge hoed uithang. Toch heeft die act een bijzondere twist, maar daar ga ik niet teveel over verklappen!"

Wie is jouw voorbeeld?
"James Thiérrée, de kleinzoon van Charlie Chaplin. Zijn shows laten mijn hart sneller kloppen."

Wat wil jij nog bereiken?
"Mijn doel is om met een volledige eigen show de Nederlandse theaters in te gaan. Het ziet er nu naar uit dat dit in september 2020 gaat lukken. Het lijkt mij fantastisch om het Nederlandse publiek twee uur lang mee te nemen in mijn hysterische wereld vol illusies en trucages."

Zien wij jou dan ook weer in Delft?
"Absoluut! Ik heb veel plekken gezien, maar Delft blijft mijn favorite spot. Ik ben hier geboren en getogen, dus niets is leuker dan het Delftse publiek bereiken met mijn shows. Ik sta volgend jaar ook sowieso weer op het Delft Fringe Festival, dus kom vooral kijken!"

Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik mijn eigen theater bouwen, zodat alle Delftenaren en toeristen mijn shows kunnen bewonderen."

Cheyenne Toetenel

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>