<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Hemd van het lijf: Winanda de la Rambelje

  vaste rubrieken

Winanda de la Rambelje (70) zet zich al veertig jaar met hart en ziel in voor wilde dieren. Nu heeft de Wildopvang Delft zelf dringend hulp nodig.

Waarom wilde u hier bij de Wildopvang Delft op de foto?
"Dit is mijn levenswerk. Veertig jaar lang heb ik mij ingezet om het asiel te laten groeien tot wat het nu is."

Wat heeft u met dieren?
"Als kind kwam ik al met zielige vogeltjes thuis, dus die interesse heb ik altijd gehad. Het is mooi om iets voor dieren te kunnen betekenen."

Waarom heeft u deze opvang opgezet?
"Als dierenartsassistente zag ik dat wilde dieren niet werden behandeld. Dat vond ik wrang, dus besloot ik uit te zoeken of ik dit zelf kon aanpakken. Er bleek veel mogelijk, dus ging ik mij daar hard voor maken."

Wat doet de Wildopvang precies?
"Jaarlijks verzorgen wij ruim 3000 zieke of gewonde vogels, egels en andere kleine zoogdieren. Mensen staan vaak met deze beestjes aan de deur, of melden het telefonisch. Wij doen onderzoeken en bepalen wat de juiste behandeling is. Het uiteindelijke doel is genezing en uitzetting in de natuur."

Waarom niet de natuur haar gang laten gaan?
"De oorzaken van letsel of ziekte van dieren zijn te herleiden tot menselijk ingrijpen in de natuur. Het leefgebied van dieren wordt steeds kleiner. Nesten worden verstoord door nieuwbouw, dieren worden aangereden, vogels vliegen tegen hoogspanningskabels. Daar moeten wij verantwoordelijkheid voor dragen."

Wat is de grootste beloning voor uw werk?
"Dieren de natuur weer zien ingaan. Vooral dieren waarvan je bij binnenkomst niet verwacht dat ze het overleven."

Wat is de huidige situatie?
"Onze bankrekening is zo goed als leeg. De Wildopvang is afhankelijk van giften, donaties en legaten van particulieren, bedrijven en gemeentes. Helaas lopen die inkomsten de laatste jaren terug terwijl de kosten stijgen. Het ziet ernaar uit dat wij de opvang draaiende kunnen houden tot eind november. Daarna moet de opvang sluiten, tenzij er hulp komt."

Wat kunnen lezers doen om de Wildopvang te helpen?
"Ons steunen met giften. Elk bedrag, groot of klein, is welkom. Ook kippengraan, honden- en kattenbrokjes kunnen wij goed gebruiken, of bijvoorbeeld tips over fondsenwerving."

Hoe ziet u de toekomst van de opvang voor u?
"De Wildopvang moet blijven bestaan, dus daar ga ik ook van uit. Zodra er een gezonde opvang staat die door kan gaan, kan ik mijn werk overdragen aan de nieuwe generatie."

Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"…zou ik locaties zoals deze bezoeken en meer ondersteuning bieden, want het bestaan van een dierenopvang als deze is van belang voor de gehele regio."

Cheyenne Toetenel

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>