(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Fred Platzek

vaste rubrieken

Fred Platzek, penningmeester van Bridgeclub One Down Delft, organiseert samen met drie andere Delftse verenigingen een beginnerscursus.

-Waarom hier op de foto?
"Omdat we hier in Buurthuis Het Voorhof de beginnerscursus 'Bridge in een Flits deel I' organiseren, een initiatief dat drie jaar geleden ontstond vanuit vier bridgeverenigingen in Delft. Er werd een stuurgroep geformeerd met van elke vereniging een afgevaardigde. We komen één keer of zes per jaar samen. De beginnerscursus, die eind september begint, telt twaalf lessen. We kunnen per avond 20 cursisten kwijt. In februari wordt deze cursus vervolgd met 'Bridge in een Flits deel II'. Gemiddeld mogen we daar dan circa 60% van de beginners uit cursus I begroeten en enkele instromers. Mensen die informatie willen of zich aan willen melden kunnen mailen naar: bridgecursusdelft@gmail.com

-Wat is zo leuk aan bridge?
"Je speelt samen met een vaste partner, waarmee je voordat het spel begint afspraken maakt. Iedereen kan op zijn/haar niveau spelen. Het is een spel waarbij enig denkwerk vereist is en je moet dingen onthouden. Elk spel is weer anders. Het is ook spannend, want je kunt onderweg een foutje maken en dan is het de vraag of je de slagen waar je voor ging wel gaat halen. Je moet logisch kunnen nadenken en je moet punten kunnen tellen. Het lijkt in essentie een beetje op klaverjassen, maar het is iets moeilijker en daardoor ook boeiender. One Down Delft (ODD) is een gezellige club met ongeveer 100 leden. Dit jaar mochten we 9 nieuw leden begroeten, als winst uit onze beginnerscursus van vorig seizoen. We zijn net verhuisd naar locatie De Ruimte, onderdeel van Stichting Ipse De Bruggen aan de Mercuriusweg 1. Onze speelavond is op donderdag, vanaf 19.45 uur."

-Waarom niet kiezen voor één bridgeclub in Delft?
"Ja, dat is natuurlijk al eens geopperd, maar het blijft een heikele kwestie inzake logistiek en ruimte. Drie van de totaal vijf clubs in Delft spelen op dinsdag en de andere twee op donderdag. Alles bij elkaar denk ik dat er zo'n 400 spelers bij een club aangesloten zijn, maar er zijn er ook die thuis bridgen of in een klein zaaltje, die zelf met elkaar afspreken. Die mensen proberen we met de beginnerscursus te bereiken en over te halen bij een club te komen spelen. Het is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven doen."

-Waar staat One Down voor?
"Bij bridge probeer je volgens een vooraf afgesproken contract, een bieding, een bepaald aantal slagen te halen. Als je er meer haalt, heet dat overslag. Als je er eentje te weinig binnen weet te slepen, dan spreek je van one down."

-Als u burgemeester van Delft was, wat zou u dan doen?
"Dan zou ik in overleg gaan met de aanwezige schaak- en damclubs om samen met hen te komen tot de oprichting van een algeheel Denksport Centrum in Delft. Twee bridgeclubs onderling schaffen nu ook al materiaal aan en delen dit met elkaar. De ruimte? Dat wordt puzzelen, het mag ook een gebouw zijn waar elke club zijn eigen zaal heeft, naast elkaar."