Afbeelding

Hemd van het Lijf: Marlies Ruigrok

vaste rubrieken

Zangeres/performer Marlies Ruigrok stond met haar afstudeerprogramma AZUL op 7 en 8 augustus op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

-Waarom hier in het Wilhelminapark op de foto?
"Ik kom oorspronkelijk uit Schipluiden. Mijn middelbare school doorliep ik op het Sint Stanislascollege. In de pauze gingen we hier altijd chillen. Sinds een jaar woon ik Delft, in de buurt van dit park. Ik loop er regelmatig een rondje hard, terwijl ik ondertussen mijn teksten leer."

-Welke studies heb je gevolgd?
"Na het Stanislascollege ben ik in 2009 docent muziek gaan studeren in Den Haag. Via een omweg, de Koningstheateracademie in Den Bosch, ben ik uiteindelijk de Master of Music gaan doen bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daar ben ik nu, na twee jaar, dus mee klaar. In het werkveld heb ik daarnaast al aardig wat meters gemaakt, bij het voormalige Dario Fo, wat tegenwoordig als Kwekers in de Kunst opereert in Scheveningen. Ik draai als vaste kracht mee bij alle producties, als zangers/actrice."

-Wat was het hoogtepunt tot nu toe?
"Ik kom net vers van het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Vooraf wist ik niet wat ik daar, als net afgestudeerde, kon verwachten. Voor het eerst met een eigen project de boer op, best spannend. Gelukkig heb ik voor een stampvolle zaal mogen spelen daar. Dat zie ik als een voorlopig hoogtepunt. Zelf alles spelen, schrijven, organiseren: er komt nogal wat bij kijken. De waardering van een volle zaal is dan een leuke steun in de rug, want dit wil ik voortzetten."

-Wat staat er dit jaar nog op de agenda?
"Volgende week stroom ik in bij de repetities voor de nieuwe Kwekers in de Kunst-productie 'Vrouw Houtebeen' met de fantastische Loes Luca. Dit spelen we tot half september in het Zuiderstrand Theater in Scheveningen. Verder moet ik hard aan het werk om de eigen productie AZUL aan de man te brengen bij theaters. Ik hoop in de programmering van 2020/2021 opgenomen te worden, maar daarvoor moet ik wel eerst nog een beetje naam maken."

-Met wie zou je wel een keer willen samenwerken?
"Ik heb voor dit project met Ruut Weissman samen mogen werken, een gerenommeerd regisseur. Dat is iemand die ik bewonder, dus die kan alvast afgevinkt worden."

-Heb je zelf idolen in de muziek- en theaterwereld?
" Ik ben groot fan van Róisín Murphy en Björk. Zij stoppen ook iets theatraals in hun optredens. Ofwel in aankleding ofwel als visuele ondersteuning. Ook Hadewych Minis, Wende Snijders en Theo Nijland, de beste Nederlandse liedjesschrijver, bewonder ik."

-Als burgemeester van Delft zou ik....
"Zorgen dat het Tulpenveld in alle glorie terugkeert. Dat was een fantastische aanblik en meteen een blikvanger voor iedereen die uit het station kwam. Sowieso meer groen in de buurt van het station, dat mis ik."