Afbeelding
Foto: Willem de Bie

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Daar heb ik toch nog nooit een kalf gezien, is waarschijnlijk een reactie bij de naam Kalverbos. Nergens in de omtrek is vee te zien, terwijl ook het aantal vierkante meters niet aantrekkelijk lijkt voor grote grazers. We moeten terug naar de tijd dat de Spanjaarden onder aanvoering van de Spaanse Hertog van Alva ons land en dus ook onze stad belegerde. We hebben het dan over de tijd rond 1570. Het verhaal gaat dat een Delftse schutter, die op wacht stond bij de Haagse Poort, vlak bij het huidige Kalverbos dus, 's nachts een verdachte beweging zag. Aangezien Alva nogal eens gebruik maakte van spionnen, dacht de goede man eeuwige roem te boeken door op de spion te schieten. Toen de rook en de nacht was opgetrokken, bleek bij nader onderzoek dat hij een kalf had neergeschoten. De bril die Alva spreekwoordelijk verloor was waarschijnlijk prima voor deze man geweest. Het verhaal deed al snel, ook buiten Delft, de ronde. En dat leidde ertoe dat Delvenaren de fraaie bijnaam van 'kalverschieters' kregen toebedeeld.
Zo ging in Schiedam het volgende gedicht rond: "De Delftse vrome Burgeren, Hebben in Alva's tijden, En van de Spaansche muiterij, Daarom de moed niet laten glijden, Maar schoten met een groot gedruis, En ongemeene dapperheden, Een kalf ter zijden van het kruithuis, Met kruit en lood door al zijn leden". De Delftse soldaat stond er fraai op! Aangezien deze oorlogsperikelen in de bosjes aan de noordkant zouden hebben plaatsgevonden, besloot de Verfraaiingsverniging 'Delfia' in 1905 om dit gebied Kalverbos te noemen. Hoewel Nieuwe Plantage waarschijnlijk logischer was. De linkerfoto is gemaakt op 17 oktober 1930 en laat de brug met daarachter de watertoren zien, een fraai Delfts bouwwerk dat al jarenlang - eigenlijk te lang - leegstaat. Voor in beeld zien we de tramrails van lijn 1, die toen nog over de Nieuwe Plantage en een aparte trambrug naar de Haagweg werd geleid. Er was toen nog een doorgaande verbinding door het bos met de Wateringsevest; momenteel is er alleen nog een verbinding voor fietsers en voetgangers.

Zoals hier eerder gemeld, herbergt het Kalverbos een aantal graven uit de tijd dat hier nog een begraafplaats was. En natuurlijk een prima koffietent. (www.dubbeldelft.nl)

Afbeelding