Afbeelding

Hemd van het Lijf: Jos van der Marel

vaste rubrieken

Je hoeft niet op vakantie te gaan om uit te rusten, ga gewoon de boom in! Volgens Jos van der Marel is boomklimmen net zo effectief.

1. Waarom hier op de foto?
Toen ik deze boom ontdekte tijdens mijn omzwervingen in Delft, realiseerde ik me hoe haalbaar mijn droom was: recreatief boomklimmen. Want ik geniet zo van die vrijheid in de boom. Een heerlijke, strekkende, relaxte natuurbeleving en dat gun ik iedereen.

2. Hoe lang had je die droom al?
Ik had al langer de wens om veel meer naar buiten te gaan. Dat deed ik in de vorm van bergbeklimmen, maar Nederland is best wel plat, dus dan moet je andere dingen gaan zoeken om te klimmen. Toen ben ik gaan boomklimmen.

3. Hoe begin je daarmee?
Ik heb eerst een basiscursus boomklimmen gedaan, toen een profcursus, toen een begeleiderscursus en uiteindelijk heb ik een opleiding geschreven voor boomklimbegeleider.

4. Wat maakt het bijzonder?
Als ik een kwartier in de boom hang, geeft het me precies hetzelfde gevoel als dat ik een week op vakantie ben geweest. En de magie van de boom is dat je echt verdwijnt. Want niemand kijkt omhoog.

5. En als je weer beneden bent?
Als ik weer beneden sta, ben ik weer fris, helder en ik weet weer wat ik moet doen. Je kan niet anders dan met de boom bezig zijn en dat geeft waanzinnige mindfulness.

6. Wat kunnen mensen verwachten van een dagje boomklimmen?
Het klimmen duurt twee tot tweeënhalf uur. We klimmen met vier man tegelijk. De andere vier staan op de grond, beetje koffie drinken en kijken. Soms combineer ik het klimmen met yogaoefeningen, of met wat natuureducatie, of ik hang cadeautjes in de boom waar je dan naartoe mag klimmen.

7. Voor wie is het bedoeld?
Voor volwassenen en kinderen. Ik wil een mix hebben tussen kinderfeestjes en volwassen evenementen.

8. Kun je overal boomklimmen?
Je moet wel toestemming hebben. Er is op het gebied van boomklimmen nul regelgeving, wel richtlijnen. Ik vind dat ik de boomeigenaar op de hoogte moet stellen. De Gemeente Delft is volledig op de hoogte. Ik ben in gesprek over een samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap. Dan heb ik mooie natuurterreinen tot mijn beschikking. Dáár staan mooie beuken en eiken.

9. Wat wil je in de toekomst doen?
Het kan anders lopen, maar ik wil me eerst richten op feestjes, voor volwassenen en kinderen. Ik wil ook vrij snel een yogaprogramma ernaast draaien. Daarna wil ik de mindfulnesskant op, meer in de coachingshoek. Ik zou de afwisseling heerlijk vinden.

10. Wat zou je doen als burgemeester?
Ik denk dat ik ongelofelijk zou uitslapen, want ik vind dat je een minimum moet regelen en veel meer aan de mensen moet overhalen. Vrijheid is het grootste goed.