Afbeelding
Foto: willem de bie

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het fenomeen watertoren is uit een verre historie: om een flinke voorraad aan te leggen werd water ooit in een reusachtige tank, bovenin de toren bewaard. Als de kraan daar openging om water naar Delftse huizen te laten stromen, ontstond er door het hoogteverschil automatisch druk op de leidingen.
In de loop van de vorige eeuw werden steeds meer huizen en bedrijven aangesloten op het leidingnet van het gemeentelijk waterbedrijf. Water dat op een gegeven moment zelfs vanuit Rotterdam werd aangevoerd. Overigens inclusief een niet te missen chloorsmaak. Het is een aparte, wat vreemde plek daar rond en in het Kalverbos. Zo kom je het omheinde graf van Karl Wilhelm Naundorff, annex Lodewijk de Zeventiende, annex Charles Louis de Bourbon tegen, het graf van ene C.A. de Neve, Officier van Gezonder der Eerste Klas, een vrij pompeuze betonnen bank met een plaquette van hoogleraar Adrien Huet en een paar grote betonnen platen met onbekende ondergrond. Vooral Naundorff spreekt tot de verbeelding; een naar Engeland verbannen Duitser die daar de kost verdient als predikant en onderzoeker naar springstoffen. Zijn 'Bourbon-bom' deed het goed: zijn huis brandde geheel af en hij liep ernstige brandwonden op. Ook stichtte hij een bedrijf gericht op spiritualiteit, waarbij hij zichzelf presenteerde als een Messias. Na ernstige geldnood en verblijf in de gevangenis werd hij door ons Ministerie van Oorlog gevraagd om zijn bom verder te ontwikkelen. Hij werd directeur van het Pyrotechnisch Atelier in Delft. Niet voor lang: in datzelfde jaar 1843 overleed hij en werd begraven op de Algemene Begraafplaats Kalverbos. Zijn nazaten beweerden de rechtmatige afstammelingen te zijn van Lodewijk XVII. Het lid van de oudste tak van de familie, Charles-Louis-Edmond de Bourbon, deed er alles aan om erkend te worden als de rechtmatige afstammeling van Lodewijk XVII. Zijn volgelingen erkenden hem nog altijd als koning Karel XII van Frankrijk en richtten in 1990 zelfs een speciale instantie op om de Naundorff-zaak te bepleiten.
Het graf in het Kalverbos inspireerde popgroep Tee Set om daar de coverfoto van hun 1e elpee te laten maken. Google op 'Tee Set Emotion' en je ziet vijf zeer jonge muzikanten poseren. (www.dubbel-delft.nl)

Afbeelding