<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: Silvija van Dalen

Pieter Uittenbogaard

  vaste rubrieken

Pieter Uittenbogaard heeft onlangs een boek over Detroit uitgebracht dat niet alleen interessant is voor autofans.

1. Waarom hier op de foto?
Dit is de toegangspoort tot de stad en het schilderij van Vermeer is nog wel te herleiden. Ik woon er vlakbij, dat vind ik wel supercool.

2. Waarom heb je dit boek geschreven?
In de stad Detroit komen een aantal interesses samen: muziek, hiphop, basketbal, economie en recht. Toen het in 2013 failliet ging, werd er in de Nederlandse pers maar oppervlakkig over geschreven. Er waren nog helemaal geen boeken over Detroit. Sindsdien heb ik me erop gestort.

3. Had je meteen het idee: daar zit een boek in?
Ja, ik wilde niet per se een boek schrijven, maar toen dit onderwerp langskwam in de media, kwam alles samen. Zeker als je erin duikt, gaat er een hele wereld voor je open. En het is een metafoor voor wat er in Amerika gebeurt.

4. Hoe heb je het aangepakt?
Ik heb me eerst een jaar ingelezen, veel boeken besteld, het lokale nieuws gevolgd en ik ben er vervolgens elk jaar naartoe gegaan. Daar met mensen gesproken, het faillissementsproces gevolgd, in de rechtbank gezeten.

5. Hoe is het schrijven gegaan?
Tijdens het schrijven had ik geen idee dat het zo'n dik boek zou worden. Ik wilde gewoon het hele verhaal vertellen: er helemaal voor gaan en kijken waar het schip strandt.

6. Je bent docent economie. Hoe heb je dat gecombineerd?
Ik ben vorig jaar vier dagen gaan werken en heb al mijn vrije tijd gebruikt om te schrijven. Dat is inmiddels mijn passie geworden, dus het voelde nooit als werk.

7. Gebruik je je boek in je lessen?
Heel vaak. Laatst nog een bladzijde over pensioenen en de dekkingsgraden, dat kwam in 5VWO net voorbij. Daar komen dan begrippen in terug, die wij in de les hebben behandeld.

8. Delft is praktisch failliet. Zijn er meer overeenkomsten met Detroit?
Nee, dat is misschien de enige parallel. Ik zou Detroit eerder vergelijken met Rotterdam. Iemand wees me op Heerlen, dat is ook zo'n stad die is opgebouwd op één industrie, de mijnbouw. Als dat weg is, wat hou je dan over? Het is wel van een heel andere schaal, hoor.

9. Wie zou dit boek moeten lezen?
Mensen met een brede interesse, want er komen allerlei thema's aan bod: auto's, sport, muziek, criminaliteit, de huizenmarkt. Al denk ik wel dat je ook iets met Amerika moet hebben.

10. Als burgemeester van Delft zou ik...?
Een directe stedenband met Detroit aangaan. Bestuurslieden kunnen leren van de fouten die daar zijn gemaakt en wat de stad doet om bedrijvigheid aan te trekken en de leefbaarheid te vergroten.
Meer info: www.detroithetboek.nl

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>