Logo delftopzondag.nl
Foto:

Dubbel Delft

  vaste rubrieken

Zoals veel steden had ook Delft een plek in de stad waar soldaten, schutters en andere wapendragers konden oefenen op doelen. En zo kwam de stad aan de naamgeving van een mooie en aparte plek: de Doelen. Met afgeleiden als het Doelenplein, de Doelenstraat, de Doelenbrug en de fraaie Doelentuin. Na 1653 werd de oude Doelen omgetoverd tot Nieuwe Doelen toen men overging van hand- en voetboog naar kruitwapens. Helaas was het werken met kruit toch iets waar nog ervaring mee moest worden opgedaan want in 1653 ging het fout: een enorme ontploffing van het opgeslagen kruit verwoestte beide Doelen. Iets verder naar het zuiden werden ze weer opgebouwd. Na allerlei bewoners te hebben gehad werd het gebouw in 1831 in gebruik genomen als theater, de Stads Doelen. Menig Delftenaar heeft daar nog de eerste cultuur opgesnoven. In 1904 kwam er een nieuw theater met daar aan gekoppeld een bioscoop, de Doelen Kino.
In 1988 werd het, na een uitslaande brand, gesloopt en lag het terrein lange tijd braak. De gemeentelijke herinrichters bedachten voor een deel van het terrein een voor die tijd modern plan: men kon een stuk grond, een kavel kopen en daar in eigen beheer en eigen architect een huis op laten bouwen. Voorwaarde was wel dat er milieubewust gebouwd werd. In 1993 werd dat deel van het terrein bouwrijp, ofwel geheel kaal gemaakt en gingen zo hier en daar de eerste palen de grond in.
Het was letterlijk en figuurlijk passen en meten, want ondanks de zeer gevarieerde ontwerpen moesten de huizen wel op elkaar aansluiten. Overspannen architecten, bouwers en toekomstige bewoners waren een paar van de gevolgen. Normaal wordt een bouwstroom, zeker in een historische binnenstad strak gepland en begeleid zodat je elkaar niet in de weg loopt. Dat was hier anders. Wel milieubewust, dus met stro-leem enzo, dat dan weer wel. Een architect noemde het ooit 'een ramp in grijze stuc'. Uiteindelijk is het een leuke straat geworden. Geen saaie rijtjeshuizen, maar een scala aan gevels, ramen, daken en tuinen. Met een naam die - uiteraard - ook de verbinding legt met de Doelen: de Schutterstraat.
Meer Dubbel Delf: www.dubbeldelft.nl

Meer berichten