<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Hemd van het Lijf: Xander Hensing

  vaste rubrieken

Ondanks de hoge temperaturen wist Xander Hensing deze zomer vier gouden medailles binnen te slepen met wielrennen tijdens de Gay Games

1. Waarom wilde je hier op de foto?
Dit is mijn start- en finishplek van de meeste fietstochten die ik rijd. Vanaf hier kan ik fietsen zonder dat ik een stoplicht tegenkom.

2. Kun je iets vertellen over de Gay Games?
De Gay Games werden voor de tiende keer gehouden, dit jaar in Parijs. Het is een vierjaarlijks LGBT-evenement, maar iedereen is welkom. Het was de eerste keer dat ik meedeed en het was heel indrukwekkend. Er waren ruim 12.000 deelnemers.

3. Heb je vaker meegedaan aan wedstrijden?
Van huis uit rijd ik toertochten. Ik ben (sportklasse)wedstrijden gaan rijden om te zorgen dat mijn basissnelheid weer wat omhoog ging. Ik rijd bijvoorbeeld een tocht van 540 kilometer en die rijd je dan toch wat sneller uit.

4. En vervolgens heb je je opgegeven voor de Gay Games?
Ik kwam twee jaar geleden de aankondiging tegen dat het in Parijs was en dat is relatief dichtbij. Ik heb me toen meteen ingeschreven.

5. Hoe heb je je voorbereid?
Meestal rijd ik één avond in de week bij mijn vereniging, De Spartaan. In het weekend doe ik dan mee met een trainingswedstrijd.

6. Wat maakt de Gay Games bijzonder?
Je hebt onderling wel wat meer dezelfde interesses, de humor is ook net wat anders. De buffer die er normaal gesproken zit, is dan al geslecht. En je komt mensen tegen vanuit de hele wereld.

7. Bij het evenement staat diversiteit, respect, gelijkheid en solidariteit centraal. Heb je daar zelf vervelende ervaringen mee gehad?
Je hoort wel eens opmerkingen die worden rondgeslingerd, homofobe opmerkingen die je in de sport voorbij ziet komen. Maar ik trek me dat niet persoonlijk aan. Wielrennen is meer een individuele sport, mensen kijken daar vooral naar de prestaties die je levert. Ik kan me voorstellen dat het bij andere sporten lastiger is om ervoor uit te komen.

8. Hebben de Gay Games je geïnspireerd?
Ik zit erover te denken om volgend jaar een tocht in Nederland te organiseren voor de LGBT-gemeenschap, ook internationaal. Het is een mooie manier om de omgeving te laten zien.

9. Wat is er nu zo leuk aan wielrennen?
Je ziet verschillende omgevingen, je komt mensen tegen, je maakt contacten en het is goed voor je lichaam. In de bergen fietsen is gewoon prachtig.

10. Als burgemeester van Delft zou ik... Zorgen dat er wat minder gelieg en bedrieg is binnen de raad. Ik heb daar zelf hele slechte ervaringen mee gehad tijdens de bouw van de Marktgarage.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>