Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het zijn niet echt lachebekjes, de padvinders en aanverwante vlaggenisten en trommelaars op de oude foto. Het zou natuurlijk kunnen komen vanwege het weer en/of de temperatuur; daar weten we anno zomer 2018 alles van.

De padvinderij was een uitvinding van ene Lord Baden Powell. Hij diende in het Britse leger en schreef een boekje voor de 'verspieders' ofwel de verkenners van het leger. De populariteit van het boekje was groot: jongens van alle leeftijden speelden verkenner en probeerden voorbeelden uit dit boekje in hun spel te betrekken. Baden Powell, op dat moment hoog in rang, maar wel op een kantoorbaan, wil wat anders. De Koning van Engeland, Edward VII, vraagt hem om de scouting in heel het rijk uit te rollen. Het wordt een enorm succes.

Ook in ons land. Ook fotograaf Willem de Bie werd padvinder: "Eigenlijk was 't gamen, maar dan buiten in de natuur, en zonder computer. Ik zat bij de Willem de Zwijgergroep. Elke zaterdagmiddag verzamelden we op de zolder van de voormalige distilleerderij 'De Papegaai' aan de Oude Delft. Bij de padvinders hadden we een aantal groepen, door ons 'nesten' genoemd. Je begon als welp, en door het uitvoeren en halen van allerlei opdrachten kreeg je uiteindelijk sterren. Eerst één - je had dan als welp één oog open - en na de volgende reeks opdrachten uiteindelijk de tweede ster. We deden veel speurtochten en opdrachten buiten; zo had Baden Powell dat ooit bedacht".

Ook de kleding komt bekend voor: "Er was een soort appèl, waarbij je kleding werd gecontroleerd, het moest in orde worden bevonden door de leiding. Ik herinner me vooral zomer en winter de korte broek, de lange, wollen sokken met de kwastjes, het groene overhemd met oranje das en natuurlijk de groene pet". Wie dat wilde kon vanaf 16 jaar naar de 'verkenners'. Maar de Bie en anderen hielden het vaak al eerder voor gezien en stortten zich in de dynamische jaren zestig. Gezien de kleding, de politie te paard en de gevels van de Markt is de foto die Tiemen maakte duidelijk van een eerdere datum. Misschien Koninginnedag. (www.dubbeldelft.nl)

Afbeelding