<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl

Dubbel Delft

  vaste rubrieken

Van de linker foto is weinig meer te herkennen. Van het water van de oude spoorhaven, gelegen tussen de Havenstraat, de Coenderstraat en de Westvest, is nog maar een klein plasje over.
Met veel trein, stadskantoor en een kalig kruispunt is de sfeer van dit deel van de stad aan het begin van de vorige eeuw verdwenen. De trein reed hier nog gelijkvloers; op de linker foto is aan de rechterkant nog een seinwachter huisje te zien.
De stadssingelgracht, gedempt voor De Trein, deed in vroeger eeuwen dienst als natuurlijke buffer tegen gespuis dat slechte bedoelingen had in de Prinsenstad.
De vesting die aan de stadszijde stond kende een aantal uitspringende, driehoekige delen van waar men een goed overzicht had over een deel van de buitenkant van de vesting. Dit werd bolwerk genoemd. Ter hoogte van de Havenstraat lag ooit zo'n bolwerk; slechts de naam is overgebleven uit die tijd.
Rond de eeuwwisseling lag er op deze locatie de spoorhaven: goederen die per trein werden aangevoerd werden hier overgeslagen op boten, die dan voor verder transport door en rond de stad zorgden.
De oude foto laat een tweetal schepen zien die tonnen vervoerden. Waar ze voor bestemd waren is niet bekend. Wellicht als opslag voor bier, kaas of andere bederfelijke waar. Opmerkelijk is de kleding van de figuranten op de foto: vrouwen in het wit en de heren strak in het pak en met hoed.
De straat die op deze kleine haven uit kwam werd, inderdaad, Havenstraat genoemd. Ook de Delftsche Groenteveiling, gelegen ter hoogte van wat we nu kennen als bioscoop Delfia, was een belangrijke bron van aan- en afvoer. In mooie zomers werd er in het water rond de groenteveiling door de Delftse jeugd gezwommen; tussen de kolen en komkommers, dat dan weer wel.
In latere jaren werd een flink deel gedempt voor auto-, tram- en treinverkeer.
Met de sloop van het treinviaduct en de herinrichting van het gebied is een deel van de oude sfeer terug: meer water, meer ruimte voor voetgangers en fietsers. En, niet onbelangrijk, er is weer een aansluiting tussen de binnenstad en het westen van de stad.
(www.dubbeldelft.nl)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>