Afbeelding

Hemd van het lijf: Berry Visser

vaste rubrieken

Berry Visser komt als Madame de Berry met een nieuwe theatervoorstelling die elke zondag te bezoeken is op de Voorstraat 13a.

1.Waarom wil je in deze ruimte gefotografeerd worden? Dit is één van de ruimtes van het museum en het theater van Madame de Berry, dat onlangs is geopend. De nieuwe voorstelling Woont Dorothy hier? brengt je langs verschillende ruimtes, waaronder deze.

2.Waar gaat de voorstelling over? Bezoekers maken een reis door het theater maar ook een reis door de tijd. Het is een futuristisch sprookje over Dorothy. Dorothy is eigenlijk een metafoor voor mensen die er niet meer zijn.

3.Heeft u de ruimtes zelf ingericht? Ja, in de afgelopen tien jaar. De inrichting van elke ruimte is afgestemd op het verhaal van de voorstelling.

4.Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Ooit ben ik begonnen met Mojo Cabaret. Dat was kleinkunst. Later kwam ik in aanraking met de popmuziek. Daaruit is Mojo Concerts voortgekomen, wat ik opgericht heb. 25 jaar geleden ben ik teruggegaan naar mijn oude stiel, theater. Toen dit pand in beeld kwam, was er een soort huistheater: Aren't we all lonely planets? Dorothy speelde daarin al een rol. Wat er nu uit de bus is gekomen, is voortgekomen uit die voorstelling.

5.Waar komt Madame de Berry vandaan? Madame de Berry kwam out of the blue. Ik zat in een café aan de markt en opeens was ze er. Het is mijn alter ego . Ikzelf ben wat rustig en bescheiden. Madame de Berry heeft exhibitionistische trekjes, durft meer.
6.Hoe heb je haar uiterlijk bedacht? Dat hebben de grimeurs van Koefnoen gegaan. Er werd mij een pruik opgezet, wat mascara, rouge, een beauty spot en binnen een half uur was ze er.

7. U wordt ook wel geestelijk vader van Lowlands genoemd... Ik ben niet degene die het festival zelf uit de klei getrokken heeft, wel de formule. Lowlands is niet alleen maar groepen, er spelen zich ook andere dingen af. Dat komt voort uit festivals waar ik de 'verschijnselen' organiseerde. Voor Pandora's Box in De Doelen kwam er bijvoorbeeld een rouwstoet door het gebouw, als je naar het toilet ging ontving jij een kwartje, we hebben een keer het dak in de fik gestoken.

8.Welke discipline heeft uw voorkeur? Ik wil juist disciplines met elkaar verweven, dus dit is een onmogelijke vraag. Hoewel ik van kinds af aan piano heb gespeeld, dus dan kies ik piano spelen en componeren.

9.Wat gaat u in de toekomst doen? Nu ben ik museumdirecteur, dus ik moet nu zorgen dat het museum gaat lopen. De voorstelling wordt ook in het Engels gemaakt, in het Frans en in het Farsi. Het gaat straks wel weer kriebelen om nieuwe dingen te verzinnen.

10.Als ik burgemeester van Delft was, dan… zou ik iets ondernemen waar anderen veel beter in zijn. Het zou een ramp betekenen!

!