WAT ik zeggen WIL

vaste rubrieken

Herinrichting
De kruising Prinses Beatrixlaan en Van Foreestweg wordt opnieuw ingericht, lezen we her en der. Helaas wordt een tekening met de vernieuwde kruising nergens geplaatst. De relatie met het tijdelijk ontsluiten van de knip op de Kristalweg ontgaat me. Alle Delftenaren, dus ook die in de Kuyperwijk wonen, hebben al het voorrecht ongelimiteerd gebruik te maken van de kruising Kristalweg met de Dijkshoornseweg, in tegenstelling tot de inwoners van Den Hoorn, die kilometers moeten omrijden om op de Van Foreestweg te komen. Gemeente van Delft, maak van de gelegenheid gebruik om deze belachelijke knip, die discriminerend is voor alle niet-Delftenaren, voor goed te verwijderen. Op de Kristalweg kan niet hard worden gereden en kan niet een ontsluitingsweg zijn voor alléén Delftenaren. De knip dient geen enkel doel, maar is er tot last en irritatie van bijvoorbeeld inwoners van Den Hoorn. De knip: weg er mee.

A. van der Heijden

Elektro (1)
Ik ben als oud-medewerker van de Faculteit Bouwkunde hoogst verbaasd, dat de TU niet anders met haar voormalige Electrogebouw weet te doen dan het af te breken. Terwijl een veel ouder gebouw nog geen 10 jaar geleden plotseling bijzonder geschikt bleek voor een nieuwe functie, te weten het voormalige hoofdgebouw. Hoewel er na de fatale brand van Bouwkunde de mogelijkheid bestond een nieuw faculteitsgebouw te doen verrijzen, werd met spoed het reeds afgestoten hoofdgebouw aangepast en op luxueuze wijze ingericht. Het heeft een schandaal opgeleverd, de universiteit had het voor nieuwbouw bedoelde geld van het ministerie op foute wijze gebruikt. Al jaren zit Bouwkunde niet heel erg gelukkig te wezen in een gebouw, dat door zijn hoge verdiepingen bepaald niet energiezuinig is en onhandig in zijn gebruik. Het heeft zelfs geen personenliften. DoCoMoMo Nederland en het Cuijpers-genootschap protesteren terecht tegen een nieuwe kapitaalvernietiging, te weten de afbraak van een eenvoudig aan de veranderde eisen aan te passen tot een bouwwerk, dat naar mijn mening Bouwkunde heel wat beter zou passen dan de steenrots waarin de Faculteitsleden al jaren marathons moeten lopen en geen enkele behoorlijke gehoorzaal aanwezig is. Laat de TU een prijsvraag uitschrijven onder haar studenten en medewerkers en u zult zien, dat Electro tot in lengte van dagen kan blijven staan. Ik wens de TU wijsheid toe!

Jan Molema

Elektro (2)
In de laatste Delft op Zondag stond er weer een artikel over de perikelen rondom de sloop van Elektro. Wat ik heel raar vind, is dat er tot nu toe niemand iets gezegd heeft over de bijzondere bewoners van de toren. Op het dak staat sinds een aantal jaren een kast voor slechtvalken met een webcam erbij, die alle jaren bewoond wordt en waar met veel succes gebroed wordt. De slechtvalk is een beschermde inheemse diersoort, waarbij de bescherming is geregeld in de Wet Natuurbescherming. In deze wet staat in artikel 3.1 lid 2 dat het opzettelijk vernielen of beschadigen van nesten, rustplaatsen of eieren of het wegnemen van nesten verboden is. Volgens deze regels kan het pand helemaal niet gesloopt worden. Zomaar een nestkast verplaatsen werkt niet. Advies kan gehaald worden bij de Werkgroep Slechtvalk Nederland en Vogelbescherming.

Plony de Jong-van Rijn

Avalex
Een van de kwaliteiten van Avalex is het eigen initiatief van die organisatie. Dat dit kenmerk meer gebaseerd is op enthousiasme van de daar aanwezige beleidsmakers dan het gevolg van overleg en noodzaak moge blijken uit de volgende voorbeelden.
Zo hebben we de introductie van de blauwe papierbak als mededeling en feit over ons heen laten komen en onlangs meldt Avalex ons dat het restafval door ons zelf naar de ondergrondse container gebracht moet worden. Dat is geen probleem als die container redelijk dicht bij je voordeur staat, maar is dat niet het geval, dan ben je de klos. Jammer dan, maar zo is het : voor u, zonder u en over u geregeld. Sinds een paar weken mogen de bewoners van het Hof van Delftplein en nabije omgeving zich verheugen op een nieuwe actie van Avalex. Tegenover de Coop aan dat plein bevond zich een glascontainer. Voor de hand liggend als je boodschappen gaat doen en je lege flessen kan selecteren op statiegeld of niet, lijkt me. De statiegeldflessen zijn nog wel in te leveren bij de Coop, het overbodige glaswerk kan niet meer in de glascontainer worden gedumpt. Want deze is weg. Wel zijn er nog 6 grote containers voor plastic e.d maar er is niets meer voor glas.
Op een gegeven moment stond op de gebruikelijke locatie een kartonnen bordje met de mededeling. "Glascontainer 300 meter bij de rotonde"..En inderdaad ;bij de rotonde aan het Wilhelminapark en het zwembad, bij een constante stroom van automobilisten, zwementhousiasten, scholieren van het Stanislascollege roulerend rond de rotonde hebben de beleidsmakers van Avalex in het kader van "verbetering" daar de glascontainer geplaatst. Ik heb er inmiddels twee keer mijn statiegeldloze flessen in de auto naartoe gebracht, wachtend op m'n beurt met een paar ander automobilisten. Gelukkig ben ik automobilist en kon ook nog parkeren. Maar het roept bij mij wel de vraag op : welke afwegingen hebben de Avalexmedewerkers gemaakt toen ze dit plan hadden en daarna in uitvoering brachten ? Stimulans voor het autoverkeer , meer mobiliteit en uithoudingstest voor de oudere supermarktbezoeker rond de Hof van Delft. Het is onduidelijk en niet logisch of voor de hand liggend. Overigens hoop ik dat Avalex blijft zoeken naar verbetering van dienstverlening ; het zou echter wel moeten gebeuren in en na overleg met alerte gemeenteambtenaren, zodat beslissingen niet teruggedraaid hoeven te worden.

Fred Kruitwagen Delft

Avalex (2)
Graag reageer ik op het artikel over Avalex van D.M. van Oudenbosch betreffende het label aan de restcontainer, waarop stond vermeld dat men in de toekomst het restafval zelf naar een ondergrondse container moet brengen. Avalex wil omgekeerd inzamelen. Voor het milieu? Welnee, ze verdienen er geld aan! Zo brengt 1.000 kilo PMD (plastic, metaal, drinkpakken) al gauw € 130,00 op en 1.000 kilo papier € 90,00. Afval is geld verdienen en als de burger de voorscheiding doet, dan pakt Avalex de winst. Onze restcontainers aan huis worden in de toekomst allemaal vervangen door een PMD container. Restafval wordt niet meer aan huis opgehaald. Burgers moeten dit zelf naar een ondergrondse container gaan brengen. Dat zal de eerste jaren nog gratis zijn, daarna moeten we gaan betalen per vuilniszak. Ons 2-persoons huishouden doet aan voorscheiding. Wij scheiden o.a.; papier, chemisch, GFT, PMD en glas. Toch ontvingen wij een aanslag afvalstoffenheffing voor 2018 van € 347,85. Dat is € 5,15 meer dan in 2017. Blijkbaar wordt je als burger beboet en niet beloond voor het voorscheiden van het afval. Waarom doen we eigenlijk al die moeite? Wist u trouwens dat de eindverwerker (waar Avalex het afval laat verbranden) ook het PMD van het rest kan scheiden? Avalex is onderdeel van 6 gemeentes, waaronder de Gemeente Delft. Vullen zij ook hun zakken? Als laatste sluit ik af met groot respect voor de chauffeurs en beladers van Avalex. Zij hebben dit beleid niet bedacht en voeren enkel uit wat ze wordt opgedragen.

Mevrouw M. Visser

Avalex (3)
Het nieuwe jaar is nog geen maand oud of er staat weer een ingezonden brief over Avalex in de krant, deze keer afkomstig van D.M. van Oudenbosch. Hij (ik neem aan dat het een hij is; vrouwen zetten geen huisvuil buiten) klaagt over het plan van Avalex om het restafval niet meer huis-aan-huis op te halen, maar gebruik te gaan maken van ondergrondse containers. Dat is een schande! Hij komt met een standaard "het is zielig voor bejaarden"-argument, maar dat snijdt zoals altijd bij dit soort argumenten geen hout. Ondergrondse containers zijn juist veel bejaarde-vriendelijker dan huis-aan-huis-ophaal. Want wat zijn de alternatieven? Vuilniszakken? Die moet je op een onmogelijk vroeg tijdstip op precies de juiste dag buiten zetten, waarna ze door meeuwen en ratten worden opengescheurd. Daarnaast krijg je met artritisvingers een vuilniszak nooit goed dichtgeknoopt. Minicontainers? Hoe krijg je met een rollator zo'n onhandige container de straat op? Zeker als het net geijzeld heeft? Eens per twee weken ophalen? Dan krijg je een grote zak vol stinkende luiers en stomazakken die je al die tijd in je huis moet bewaren. Mis je een ophaaldag dan zit je zelfs bijna een maand met ie stinkzak in huis. Dan is elke dag een klein zakje naar de container brengen veel prettiger: je kunt je afval kwijt op het moment dat jij dat wilt, in een portiegrootte die jij fysiek aankunt. Je hebt dan ook meteen je dagelijkse wandelingetje, en als je het goed afspreekt, je sociale contacten.

Meneer van Wijk, Delft

Participatie
Het is uiteraard logisch dat wanneer ouderen zelfstandig willen en kunnen wonen dit de voorkeur heeft boven een verzorgingshuis. Dit is ook de reden dat mijn zus en ik er alles aan doen zodat een oude tante van ons gewoon in haar eigen huis kan blijven wonen. De insteek van mijn vorige stuk was dat er nu geen keus is. Wat ik verschillende keren in mijn omgeving heb meegemaakt is dat als men eigenlijk niet langer zelfstandig kan wonen er een wachtlijst is. Daardoor zijn er nu ook mensen die nog thuis wonen waarvoor het eigenlijk onverantwoord is. Want hoeveel hulp ze ook krijgen op een gegeven moment zijn ze weer alleen.

P. Moeskops