Afbeelding

Hemd van het Lijf: Hans Verbeek

vaste rubrieken

Hans Verbeek is een natuurmens. De 57-jarige Delftenaar loopt hard op blote voeten en neemt graag een duik in ijskoud water.

1. Waarom wilde je bij de aula van de TU op de foto?
"Ik geef voor de Koplopers vaak hardlooptrainingen, waaronder een cursus waarbij deelnemers leren op blote voeten hard te lopen. Dat doe ik graag hier in de omgeving, met al die grasveldjes en vlakke paden."

2. Wat is daar leuk aan?
"Door op blote voeten hard te lopen krijg je een goede en efficiënte looptechniek. Het klinkt tegenstrijdig, maar je krijgt er minder blessures van, omdat je met blote voeten kleinere stapjes neemt. Als je eraan gewend bent is het heerlijk. Het voelt als licht dansen. Ik ben het vijf jaar geleden gaan doen omdat ik vaak geblesseerd was. Het gebeurt nu, denk ik, maar eens per jaar dat ik thuiskom met een wondje aan m'n voet. De blessures zijn voorbij."

3. Je bent een natuurmens...
"Dat klopt. Ik verbouw graag m'n eigen groente en maak m'n eigen yoghurt. Ik zwem graag in open water. Dat doen we vrijwel elke zondag met een clubje in de Delftse Hout. Het voelt goed. Ik kan het nu twee minuten volhouden in koud water. Nee, dat is niet lekker, maar wél als je eruit komt. Dan warm je helemaal van binnen op."

4. Was je als kind ook al veel in de natuur bezig?
"Nee. Ik vond hardlopen wel altijd leuk. Ik zat jarenlang op voetbal. Ik had geen techniek en ik scoorde nooit. Hardlopen vond ik het leukste aan voetballen."

5. Wat brengt de natuur je?
"Rust. Ik word er stil in m'n hoofd van. Als je even in de natuur gaat hardlopen vergeet je de stress van je werk, of de ruzie met je vrouw. Tegelijkertijd zie je om je heen dat alles tijdelijk en vergankelijk en je ziet de seizoenen voorbijkomen."

6. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?
"Dat ik op blote voeten moest lopen. Verder heb ik eens vier jaar als scheikundedocent voor de klas gestaan. Totdat de directeur me adviseerde iets te gaan doen dat ik leuk vind. Ook dat was een uitstekend advies."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik overal heel veel bomen planten. En stadsmoestuinen aanleggen. Er zijn in Delft zat plekken die nu nog bestraat zijn, maar waar je ook prima iets kunt laten groeien."

8. Moeten we er vaker op uit?
"Zeker weten. Loop eens naar Schipluiden heen en terug. Onderweg heb je alle tijd met elkaar te praten."
9. Wat is je mooiste herinnering?
"Ik weet nog dat mijn moeder 65 werd. Dat vierden we toen op het strand bij Katwijk. Het was heerlijk weer, 25 graden. De ouderen vermaakten zich, kinderen speelden in het zand. Het was een heerlijk ontspannen dag. Alles klopte. Het strand is sowieso een prachtige plek."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Probeer wat duurzamer te leven. Pak eens de fiets, in plaats van de auto. Je komt ver genoeg."