Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

De Phoenixstraat is vooral, samen met de Westvest, een belangrijke doorgangsroute van de stad. Of, voor automobilisten, misschien beter: 'was'. Na de sloop van het spoorviaduct is er een geheel nieuwe indeling gekomen van het gebied tussen de watertoren en de Irenetunnel.

Het doorgaand verkeer maakt nu deels gebruik van de oude route. Ter hoogte van de Havenstraat buigt de weg af en passeert daar het nieuwe gemeentehuis, het station en de Parallelweg. De oude route is gereserveerd voor het openbaar vervoer, de fietsers en de voetgangers. Langzaam maar zeker ontstaat er een geheel nieuw stuk Delft, waar niet veel meer van vroeger terug te vinden is. Zoals de oude foto van vandaag goed laat zien. Opvallend is vooral de bebouwing links, achter de fraaie groet boom. Rechts de Schoolstraat, van waaruit je kon oversteken naar de spoorwegovergang die je naar de Spoorsingel bracht. De Schoolstraat is een van de oudste straatjes (vroeger steeg genoemd) van Delft. Vanaf de Middeleeuwen zat hier de Latijnse school. De school was in een deel van het Prinsenhof gevestigd en had een ingang in de Schoolstraat.

In de zeventiende eeuw werd de naam 'School Straet', maar tot ver in de negentiende eeuw bleven Delftenaren het de Schoolsteeg noemen. De Phoenixstraat dankt haar naam aan de heren van de gelijknamige studentensociëteit: het nieuwe gebouw van deze studentenclub werd in 1877 geopend. Ter ere daarvan boden de leden van Phoenix het gemeentebestuur een fraaie zilveren gedenkpenning aan. De gemeenteraad was hier zozeer verguld (verzilverd?) mee dat de nieuwe straat de naam van de sociëteit kreeg: Phoenixstraat. Het nieuwe gebouw had enige relatie met de mythologische vogel 'Phoenix': ook deze was in staat om uit de as te herrijzen. De sociëteit was jaren daarvoor ten onder gegaan door tegenwerking van de directeur van de toenmalige Koninklijke Academie en was dus min of meer ontstaan uit de overblijfselen (de as) van de oude sociëteit. Of, zoals een andere versie luidt: het nieuwe gebouw was letterlijk op de verbrande resten van het oude gebouw neergezet. Sociëteit Phoenix is het domicilie van het Delftsch Studenten Corps; meestal aangeduid als 'het Corps'. Meer Dubbel Delft? Kijk dan eens op de website www.dubbeldelft.nl.