<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl

Hemd van het Lijf: Eric Geevers

  vaste rubrieken

Eric Geevers is al een leven lang in de ban van muziek. De 52-jarige Delftenaar speelt en speelde in talloze bandjes en is beheerder van het 30 jaar jonge SPOD.

1. Waarom wilde je hier in SPOD worden gefotografeerd?
"Hier gebeurt het. Als je in een bandje speelt en geen ruzie met de buren wilt, dan is SPOD dè plek om te oefenen. Het is een creatieve broedplaats. Ik oefen hier zelf al 30 jaar met verschillende bands en ik werk er al 25 jaar."

2. Heb je altijd al in bandjes gezeten?
"Ik maak muziek vanaf mijn vierde. Eerst blokfluit, toen orgel. Vanaf mijn achttiende was ik ook met bas of gitaar in bandjes bezig. Dat is altijd zo gebleven. Waarom? Voor mij is muziek maken een noodzaak. Als je dat doet en je bent daar intens mee bezig, dan word je misschien niet beroemd, maar je komt misschien wel ergens. Ik speel net zo lief 's ochtends bij de koffie als 's avonds in een volle zaal. Maar ik ben dolblij als ik mijn liedjes met andere mensen kan spelen, zoals met de bandleden van de Flying Tygers."

3. Wat voor jochie was jij?
"Ik ben bang dat ik vrij eigenwijs was. Ik had veel neefjes, nichtjes en vriendjes. Was altijd wel aan het spelen en samen clubjes aan het oprichten. Tegelijk kon ik ook mezelf uitstekend vermaken. Dat is nog steeds zo. Ik was een enorme boekenwurm. Ik las al op m'n vierde. M'n ouders vertelden me dat ik op de kleuterschool, als de juf naar de wc ging, Wipneus & Pim mocht voorlezen. Dat leek me achteraf sterk, maar laatst hoorde ik van een oud-klasgenoot dat het echt zo was."

4. Wat was jouw muzikale hoogtepunt?
"Spelen met Link Wray. Op de hoes van de debuutelpee van m'n eerste band droeg ik een spijkerbroek waar ik met viltstift 'Link Wray' op had geschreven. In 1995 werd ik door zijn management benaderd met de vraag of ik zijn bassist wilde worden. Ja, natuurlijk! Dat krijg je als je ergens tot in het obsessieve mee bezig bent; dan heb je kans dat het vroeg of laat wordt opgepikt."

5. Wat is je mooiste herinnering aan 30 jaar SPOD?
"Dat is elke keer als een band hier voor het eerst komt en blij verrast is met dingen die wij eigenlijk gewoon vinden. Goeie spullen, mooie ruimtes. Daar word ik elke keer blij van. Wat heel gaaf is, is dat alles hier door elkaar loopt. Van beroemdheden tot beginnende bandjes."

6. Je bent een opvallende verschijning. Waarom?
"Tja... Het bevalt me wel, dat is alles. Ik doe het niet 'ergens om'. Mensen reageren er ook wel leuk op. Van een afstandje zie ik er misschien gevaarlijk uit, volgens sommigen, maar zodra ik m'n mond open doe hebben mensen door dat ik wel meeval."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik flink op de rem trappen bij de grenzeloze Delftse vernieuwingsdrang. Neem de plannen om een tuin te maken van het Agathaplein. Dan wordt gezegd 'Het zijn maar plannen', maar tussen die uitspraak en 'We kunnen niet meer terug' is altijd maar een heel klein stapje. Stadsvernieuwing is best, maar het wordt al gauw stadsvernieling."

8. Wat hoop je ooit nog mee te maken?
"Ik zou nog weleens muziek willen maken met de Hongaarse zangeres Márta Sebestyén, maar dat zit er niet in, vrees ik."

9. Wat is het beste nummer ooit?
"Dat verschilt per dag natuurlijk. Okee, Clouds of Dawn van Dead Moon: hun muziek is altijd goed. Als ik kon uitleggen waarom dat nummer zo goed is, dan zou ik zelf ook allen maar goeie nummers schrijven. Het blijft ongrijpbaar."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Geloof niet alles wat je denkt. Durf eens te luisteren naar een ander."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419605&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>