Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Wie opgroeide in de jaren '60 had te maken met een nog sterke verzuiling van de maatschappij. Anders gezegd: 'men' wilde graag dat je in een bepaald hokje paste. Vooral qua geloof.

De grote stromingen waren katholiek, protestants en gereformeerd. Zondag was nog echt een rustdag, waarop sommige gelovigen van mening waren dat je dus ook weinig tot niets mocht doen. Behalve je wijden aan de 'Dag des Heren'.

In het gezin van fotograaf Willem de Bie werd wel geloofd, maar bepaald niet streng: "Mijn moeder heeft met zachte hand geprobeerd mijn broer en ik richting het geloof te krijgen", vertelt Willem de Bie. "Dus zaten wij braaf op de zondagschool, heb ik een blauwe maandag op catechisatie, een soort bijbelleer, gezeten en gingen Johannes en ik naar de Jeugdkerk. Hoewel, dat laatste is niet helemaal waar. Mijn vader werkte bij de toenmalige Rubber-Stichting aan de Oostsingel, waar wij een dienstwoning hadden. Een gebouw met veel laboratoria, werkplaatsen en andere ruimtes. De Jeugdkerk, onder leiding van mevrouw Bandje, werd gehouden in de bioscoopzaal van de Rubber-Stichting. Ruim gezien in 'ons' huis dus. Volledig 'op z'n zondags' stond de familie De Bie rond half tien klaar. Vader en moeder de Bie vertrokken rond die tijd richting de 'normale' kerk, de Bethlehemkapel aan de Floresstraat in de Indische Buurt. Zodra die uit het zicht waren wisselden wij onze zondagse kleren weer voor normale kloffie en gingen lekker leuke dingen doen in en rond het gebouw van de Rubber-Stichting. Vaak met vriendjes zoals Kees Vellekoop en Henk de Kruik, die ook graag gebruik maakten van onze 'truc speciaal'! Aan het eind van de bijeenkomst van de Jeugdkerk gingen we dan aan de deur luisteren wat zo ongeveer de essentie van die bijeenkomst was geweest. Zodat wij dat, mochten er vragen komen van mijn moeder, met een uitgestreken smoelwerk konden vertellen. Ons geloof zat niet zo diep. Wij hadden meer op met muziek maken, voetballen, vissen, vlotje varen, basketbal en vuurtje stoken. Onze ouders zagen al snel in dat wij verloren waren voor Het Geloof."

De Bethlehemkapel in de Floresstraat werd opgeleverd in 1957 en was en is een vrij modern gebouw met veel licht. Nog steeds is het in gebruik bij de Protestantse Gemeente en biedt ook onderdak aan meerdere culturele activiteiten.

Meer Dubbel Delft? Zie dan www.dubbeldelft.nl. 

Afbeelding