Afbeelding

Hemd van het Lijf: José van Winden

vaste rubrieken

José van Winden gooide tien jaar geleden het roer om en ging schrijven. Onlangs bracht de Schipluidense haar debuutroman 'Weekendje Weg' uit.

1. Waarom wilde je voor lunchroom Het Raadhuis worden gefotografeerd?
"Het Raadhuis is nu ruim een jaar open. Ik kom hier al vanaf het begin graag om te schrijven. Ik vind het prettig werken in een wat drukkere omgeving. Op momenten dat ik niet schrijf, vang ik delen van gesprekken op waar ik later soms weer iets mee kan. Verder heb ik hier, toen m'n boek net uit was, een boekborrel gehouden voor vrienden en familie. "

2. Je bent in 2008 je droom gaan volgen. Waarom?
"Na de middelbare school wilde ik de School voor Journalistiek gaan doen, maar ik werd uitgeloot. Ik ben toen Engels gaan studeren, heb later gewerkt als secretaresse en ik deed pr, maar ik had het in m'n werk steeds minder naar m'n zin. Dus ben ik een opleiding scenario schrijven gaan volgen. Momenteel werk ik voor mezelf en schrijf ik zakelijke teksten, musicals en ik schrijf voor het huis-aan-huis-blad De Schakel. Verder geef ik bijles Engels."

3. Bijna twee maanden geleden kwam je debuutroman uit. Hoe is het ontvangen?
"Goed. Ik krijg hele enthousiaste reacties. Ik hoor regelmatig dat het makkelijk weg leest. Het zijn bovendien korte hoofdstukken. Dus als je het druk hebt kun je even gauw een hoofdstukje lezen. Het verhaal gaat over vijf zussen die een weekendje weggaan. Elke zus draagt een geheim met zich mee. Omdat het over een weekendje weg gaat, vond Arjan Dijkshoorn van VakantieXperts van der Werf in de Hoven Passage het leuk om iedereen die bij dit reisbureau een vakantie boekt mijn boek erbij cadeau te doen. Erg leuk. Deze actie loopt nog steeds."

5. In hoeverre is het autobiografisch?
"In zoverre dat ik weet hoe het is om vier zussen te hebben. Het was niet verleidelijk om er alsnog aspecten uit onze levens in te verwerken. Wat in onze levens gebeurt, is niet zo spannend als de levens van de vrouwen in mijn boek."

6. Hoe was je als kind?
"Ik zat vaak rustig in een hoekje te lezen of schrijven. Ik wilde altijd wel schrijfster worden. Ik ben de één na jongste van zeven kinderen. Daardoor heb ik in m'n jeugd relatief veel vrijheid gehad."

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan...
"Zou ik veel meer investeren in cultuur. Ook zou het gemeentehuis meer voor culturele activiteiten kunnen worden gebruikt, vind ik. Zo zou je hier bijvoorbeeld een soort filmfestival kunnen organiseren. Nu is het vooral een plek waar inwoners een nieuw rijbewijs ophalen."

8. Waar hou je je verder mee bezig?
"Ik hou van muziek luisteren. Alle soorten muziek, behalve dance en house. Vroeger heb ik ook wel klarinet gespeeld, maar dat doe ik niet meer. Wel ga ik binnenkort zingen met een projectkoor. Verder kan ik genieten van straattheater. Daarom ben ik twee weken terug bijvoorbeeld naar het festival Mañana Mañana in Vorden geweest."

9. Wat is het mooiste dat je is overkomen?
"Naast de geboorte van onze drie zonen toch wel de lancering van het boek. Mooi dat iets dat ik zelf heb bedacht door anderen wordt opgepakt, die hier weer iets mee kunnen. Tijdens de boekborrel in Het Raadhuis was ik omringd door iedereen waarvan ik hou, die allemaal trots waren. Heel bijzonder."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ik hoop natuurlijk dat iedereen m'n boek gaat lezen en ik ben erg benieuwd was ze ervan vinden. Dat kun je laten weten via de Facebook-pagina van het boek: 'Roman Weekendje Weg'."