Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

'De Bolk', op de hoek van de Buitenwatersloot en de Coenderstraat is zo'n studentenhuis waar het, doordat het kleinschalig is, ouderwets gezellig kan zijn.

Voormalig minister van Onderwijs schreef in het voorwoord van het Lustrumboek van DSV Nieuwe Delft, die hun domicilie hebben in 'De Bolk', het volgende: "De Bolk is voor mij thuis. Dat hadden jullie niet verwacht en moet je ook niet letterlijk nemen. Maar de ministerslimousine zet mij af op het bruggetje voor de Bolk. Dus als ik De Bolk zie ben ik thuis, bijna. Natuurlijk laat ik mij op het bruggetje afzetten en loop ik even de Buitenwatersloot op. Want met het eenrichtingsverkeer zou een tocht over de Buitenwatersloot ver om zijn. Thuiskomen heb ik in de afgelopen jaren op alle uren van de dag, maar vooral de avond en de nacht gedaan. Zo ken ik De Bolk op alle tijden van de dag en van het jaar. De Bolk in het voorjaar met de fauteuils en een canapé buiten. De pilsjes bij de hand en vrolijk gekout. De stedelijke versie van de kwetterende vogels in het bos en de nachtegaal erboven uit. De Bolk in de kennismakingstijd vrolijk versierd. De Bolk met 's ochtends vroeg zwijgzame schimmen die het pand verlaten en de deur heel zachtjes dichtdoen. Wat een voorrecht om zo thuis te komen. Jullie wisten het nog niet, maar ik heb vaak gedacht: bedankt voor de ontvangst!'.

Het pand dateert van voor de zestiende eeuw en stond toen te boek als herberg waar men de nacht doorbracht als de poorten van de stad al dicht waren. De Bolk werd in die jaren gebruikt als een soort handelsgebouw: handelsreizigers kwamen langs om hun waren aan de Delftse middenstand te slijten. In De Bolk waren enkele kamers die dienden als een soort etalage: de handelaar toonde daar zijn waren aan een aantal speciaal uitgenodigde middenstanders. De Bolk was daarvoor een goede plaats aangezien het pand buiten de stadsgrens lag; binnen die grens moest er belasting betaald worden. De Bolk heeft veel belangrijke en bekende gasten gehad. Zo hebben alle genodigden bij de begrafenisplechtigheid van Willem van Oranje in 1584 in het hotel gelogeerd. Andere coryfeeën: Willem de Tweede, Willem de Derde en Multatuli.

In 1939 werd het hotel verkocht en heeft tot net na de oorlog een meubelfabriek annex showroom gehuisvest. En tegenwoordig wordt er nog steeds gelogeerd. Voor wat langere tijd, dat wel.

Afbeelding